Laboratoriossa tuotetun lihan kieltämistä ajava laki etenee Italiassa
Maataloustuottajat puoltavat ja eläinsuojelujärjestöt vastustavat lakimuutosesitystä.
Laboratoriossa eläinten solujen avulla tuotettu liha on hyväksytty elintarvikkeeksi muutamissa maissa. Arkistokuva laboratoriosta. Kuva: Jaana KankaanpääLaboratoriossa tuotetun lihan ja muiden synteettisten elintarvikkeiden tuottamista kieltävä lakiesitys etenee Italiassa. Asiasta kertovan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Italian oikeistohallitus tukee lakiesitystä ja on viemässä sen maan parlamentin käsittelyyn.
Lakimuutosesitystä perustellaan italialaisella ruokaperinteellä sekä terveysturvallisuudella. Jos lakiesitys hyväksytään, kiellon rikkomisesta voisi saada jopa 60 000 euron sakon.
Laboratoriossa eläinten solujen avulla tuotettu liha on hyväksytty elintarvikkeeksi muutamissa maissa, mutta Euroopan unioni ei toistaiseksi ole hyväksynyt sitä. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA kuitenkin totesi joulukuussa sen voivan olla lupaava ja innovatiivinen ratkaisu.
Vaikka synteettisten elintarvikkeiden tuottaminen kiellettäisiin Italiassa, EU-lainsäädännön perusteella Italia ei voisi kieltää muissa EU-maissa tuotettujen elintarvikkeiden myyntiä maassaan.
Italialaiset tuottajajärjestöt ovat BBC:n mukaan keränneet viime kuukausina puoli miljoonaa allekirjoitusta tukemaan lakialoitetta, jota kutsutaan luonnollisen ruoan puolustamiseksi synteettistä ruokaa vastaan. Allekirjoittajien joukossa on pääministeri Giorgia Meloni, joka edustaa samaa äärioikeistolaista Italian veljet -puoluetta kuin maatalousministeri Francesco Lollobrigida.
Osa eläinten hyvinvointijärjestöistä vastustaa lakihanketta. Vastustajat näkevät laboratoriossa tuotetulla lihalla olevan positiivisia vaikutuksia ympäristön hiilikuormitukselle sekä ruokaturvalle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

