
Kuusi suomalaistislaamoa yhdisti voimansa ja viskinsä: Näin Pohjolan viski tuodaan kaikkien tietoon
Suomalaiset viskintuottajat ovat panneet alulle hankkeen, jonka tavoitteena on saada pohjoismaiselle viskille EU:n maantieteellinen alkuperämerkintä.
Kuvassa Kalle Valkonen, Kai Kilpinen, Asko Ryynänen, Marttaleena Ruohomaa, Jarkko Nikkanen ja Anssi Pyysing. Kuva: Janiko KemppiMaailmalla tunnetaan jo skotlantilainen, irlantilainen, yhdysvaltalainen, japanilainen ja kanadalainen viski. Kaikki näiden maiden ulkopuolelta tuleva viski luokitellaan taas jättimäiseen ”world whiskies” -luokkaan, josta löytyy kaikkien muiden maiden viskejä.
Kun esimerkiksi suomalaistislaamo haluaa pärjätä kilpailussa ja näkyvyydessä suuria viskimaita vastaan, on se vaikeaa, koska se päätyy samaan laariin kaikkien muiden pienempien maiden kanssa.
Nyt pohjoismaiset viskit halutaan saada paremmin näkyville nimisuojauksen turvin. Kuusi suomalaista viskintuottajaa onkin myös valmistanut Kuusikko Whiskey -yhteispullotteen, jolla Nordic Whiskey -hanketta halutaan edistää.
”Pidämme pohjoisten kollegoidemme kanssa alkuperämerkintää tärkeänä osana Nordic Whiskey -identiteetin vahvistamista. Kilpailu maailman markkinoilla on kovaa, ja erottautuminen ilman vahvaa alueprofiilia on vaikeaa”, Teerenpelin toimitusjohtaja ja Nordic Whiskey -hankkeen Suomen vetäjä Anssi Pyysing sanoo.
”Haluamme korostaa paikallisia ominaispiirteitämme ja luoda Pohjolaan oman, globaalisti tunnustetun viskialueen. Pohjoismaiset kollegamme jakavat saman ajatuksen, joten teemme nyt yhdessä pioneerityötä ensimmäisen valtiorajat ylittävän alkuperämerkinnän saamiseksi.”
Kuusikko-viski on saapunut jo Alkoihin. 0,7 litran pullolla on hintaa 106 euroa. Kuva: Janiko KemppiAlkuperämerkintä takaa virallisen statuksen tuotekategorialle. Alkoholijuomissa sellainen on annettu aiemmin esimerkiksi ranskalaiselle konjakille ja samppanjalle, kreikkalaiselle ouzolle, suomalaiselle vodkalle ja italialaiselle grappalle.
Mukana Kuusikko Finnish Blended Malt Whisky -viskin yhteispullotteessa ovat The Helsinki Distilling Company, Kyrö Distillery Company, Teerenpeli Distillery, Ägräs Distillery, Valamo Distillery ja Beer Hunter’s Old Buck. Kuuden tislaamon viskeistä koostetun sekoituksen reseptiikasta vastaa viskiasiantuntija Jarkko Nikkanen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




