HS: Raskausaikana nautitut maitotuotteet suojaavat lasta allergialta
Laaja suomalaistutkimus osoitti, että maidon käyttäminen suojaa lasta paremmin kuin maidon välttäminen.
Äidin syömillä maitotuotteilla oli tutkimuksen mukaan yhteys lapsen vaaraan sairastua lehmänmaitoallergiaan. Kuva: Kari SalonenRaskauden aikana nautitut maitotuotteet näyttävät suojaavan syntyvää lasta lehmänmaitoallergialta. Tämä ilmeni laajassa suomalaistutkimuksessa, joka on juuri ilmestynyt European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.
Havainto on yli 6 000 naisesta ja heidän lapsistaan. He olivat vuosina 1997–2004 mukana tutkimuksessa, jossa selvitettiin ykköstyypin diabeteksen puhkeamiseen vaikuttavia seikkoja. Naiset kertoivat syömisistään raskauden ja imetyksen aikana, ja nämä tiedot yhdistettiin tietoihin lasten lehmänmaitoallergioista.
Kyseessä on ensimmäinen seurantatutkimus, jossa on pystytty osoittamaan, että äidin maidon kulutuksella on yhteys maitoallergian vaaraan, sanoo tutkimusta tehnyt laillistettu ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori Jetta Tuokkola. Hän työskentelee Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) Lastenklinikalla.
Tutkimuksen lapset syntyivät 1997–2004, ja heitä seurattiin kolmevuotiaaksi. Siihen mennessä pikkulapsen maitoallergia puhkeaa, jos on puhjetakseen, Tuokkola kertoo. Äidit jaettiin neljään ryhmään sen perusteella, kuinka paljon he käyttivät maitotuotteita. Eniten ja vähiten käyttäneitä verrattiin kahteen keskimmäiseen käyttöryhmään.
Maitotuotteita käsiteltiin yhtenä ryhmänä. Äitien sairauksien vaikutus tuloksiin oli suljettu pois vakioimalla.
Äidin syömillä maitotuotteilla oli tutkimuksen mukaan yhteys lapsen vaaraan sairastua lehmänmaitoallergiaan. Mitä enemmän äiti käytti maitotuotteita, sitä pienempi vaara hänen lapsellaan oli sairastua maitoallergiaan. Ja toisin päin: vähiten maitotuotteita käyttäneiden lapsilla oli suurin vaara sairastua maitoallergiaan.
Mihin suojaava vaikutus perustuu? ”Se vaatii lisäselvittelyjä”, Tuokkola vastaa.
Kyse saattaa olla jonkinlaisesta tottumisesta tai siedätyksestä, hän arvelee. Lehmänmaitoallergiaa hoidetaan jo siedättämällä niin kuin muitakin ruoka-allergioita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
