Leipuriliitto: Leipomoiden myynti puolittunut koronakriisin aikana – yritysten pelastamiseksi vaaditaan valtiolta nopeita toimia - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Leipuriliitto: Leipomoiden myynti puolittunut koronakriisin aikana – yritysten pelastamiseksi vaaditaan valtiolta nopeita toimia

Monella kahvilatoimintaa harjoittavalla tai hotelli-, kahvila- ja ravintolasektoriin keskittyneellä yrityksellä myynnin pudotus on ollut huhtikuussa jopa 75–100 prosenttia.
Pasi Leino
Vain yksittäiset yritykset ovat selvinneet koronakriisistä ja siitä seuranneista valtiovallan toimenpiteistä pienemmillä taloudellisilla tappioilla, kertoo Leipuriliitto.

Koronakriisi ja sitä seuranneet päätökset kurittavat leipomoita.

Suomen Leipuriliitto ry:n tekemän jäsenkyselyn tulosten mukaan Leipuriliiton jäsenyritysten myynti putosi huhtikuussa 2020 vuoden takaiseen vastaavaan ajankohtaan verrattuna keskimäärin yli 53 prosenttia yrityksissä, joiden liikevaihto on alle 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Leipomo- ja konditoria-alan yrityksistä 95 prosentilla liikevaihto on alle 5 miljoonaa euroa. Suuremmissa yli 5 miljoonan euron liikevaihdon yrityksissä pudotus on ollut keskimäärin 31 prosenttia. Edellä mainitut luvut kuvaavat hyvin sitä, miten koronakriisi ja valtiovallan yritystoiminnan rajoittamista koskevat päätökset ovat iskeneet erityisesti pieniin ja keskisuuriin leipomo- ja konditoria-alan yrityksiin.

Monella kahvilatoimintaa harjoittavalla tai hotelli-, kahvila- ja ravintolasektoriin keskittyneellä yrityksellä myynnin pudotus on ollut jopa 75–100 prosenttia. Osa yrityksistä on joutunut sulkemaan koko yritystoimintansa. Vain yksittäiset yritykset ovat selvinneet koronakriisistä ja siitä seuranneista valtiovallan toimenpiteistä pienemmillä taloudellisilla tappioilla.

Jäsenkyselyn mukaan Leipuriliiton jäsenyrityksistä yli 80 prosenttia on lomauttanut henkilökuntaansa.

Suomen Leipuriliitto edellyttää valtiovallalta pikaisia toimenpiteitä. Niitä ovat suorat yrityksille suunnatut tuet, jotta myös suomalainen monipuolinen ja tuhansia työntekijöitä työllistävä leipomo- ja konditoria-ala säilyy tuleville sukupolville, liitosta linjataan.

Monilla leipomo- ja konditoriayrityksillä on kassavajeesta huolimatta edessään lomapalkkojen ja -rahojen maksu, joten tukipaketeilla on todella kiire.

"Leipomo- ja konditoriayritysten tulevaisuuden kannalta on tärkeää myös se, miten suomalaiset uskaltavat tulevan kesän aikana liikkua ja matkustaa ympäri Suomea. Nyt jos koskaan on todellakin aika tukea suomalaisia paikallisia leipomoita ja konditorioita", liitosta sanotaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Atrian logo menee uusiksi – brittiläisen toimiston kanssa tehty uudistus alkaa näkyä kuluttajille elokuusta lähtien

Korona peruutti ruokamessuja maailmalla, Food from Finland siirtyi webinaareihin

Peltiruoka sopii etäpäivään ja ison porukan ruokkimiseen

Ruissalon Maininki -ravintola Turussa avautui ensin Netflixin miljoonille katsojille – ja maanantaina ruokailijoille