
Koronasulku pani maaseudun ruokayrittäjät keksimään uutta – "Tuli tilaa luovuudelle"
Ruuan noutoboksit, piirakkakurssit verkossa tai take away -ateriat ovat esimerkkejä siitä, mitä nokkelat maaseutuyrittäjät kehittivät, kun korona sulki ovet.
Tyrvään pappilan terassille mahtuu ruokailijoita väljästi. Ruoka tarjoillaan pöytiin. Kuva: Tyrvään PappilaMaaliskuun puolivälissä ravintoloiden ovet suljettiin yli kahdeksi kuukaudeksi, ja samalla myös maaseutumatkailuyritysten toiminta tyssäsi. Yrittäjät saivat vastata tilausten peruutuksiin ja alkaa miettiä, mistä nyt liikevaihtoa.
Osalle hallituksen määräykset olivat kova kolaus, mutta osa sopeutui tilanteeseen yllättävän ketterästi, sanoo MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
"Pienten toimijoiden prosessit ovat nopeimmin muutettavissa. Suoramyyntiä on pystytty jatkamaan entiseen malliin ja keksitty ajasta ja paikasta riippumattomia tilaustapoja. Osa näistä jää varmaan pysyviksi", Siivonen ennakoi.
Siivosesta on ollut hienoa huomata, että luottamus kotimaiseen tuottajaan ja ruokaan on koronakriisin myötä vahvistunut. Hän toivoo, että se näkyisi myös hinnassa.
Tyrvään pappilassa Sastamalassa ovet pantiin kiinni 24. maaliskuuta ja työntekijät lomautettiin. Ravintolatoimen päällikkö Helena Siivonen alkoi miettiä toimintoja uudella tavalla.
Siivosen lisäksi töihin jäivät keittiömestari ja kokki, ja he alkoivat tehdä ruokapaketteja, joita myytiin yhteensä useita satoja.
"Pääsiäiseksi, vapuksi ja äitienpäiväksi tehtiin noutoruokapaketteja, ja niillä oli hyvä menekki. Muuta korvavaa toimintaa ei ollut", Siivonen kertoo.
Kesäkuun alussa pappilan ovet aukaistiin. Väkeä on Siivosen mukaan liikkunut yllättävän paljon, etenkin lounastajia. "Ihmiset kommentoivat, että onpa ihanaa, kun on jonkun muun valmistamaa ruokaa."
Keväästä jäi kuitenkin paljon kirittävää. Siivonen toivookin, että matkailijat löytäisivät tänä kesänä kohteekseen kotimaan.
Taru (vas.) ja Anni Korhonen tutustuivat toisiinsa koronakevään ansiosta ja kehittivät yhteistä liiketoimintaa. Kuva: Matti KoukkariNurmijärveläisen Krannin tilan emännälle Anne Lukanalle koronakevät lisäsi töitä. Tilan myllyssä ja puodissa vierailevat ryhmät jäivät pois, mutta Lukana kehitti herkkukasseja, joita hän markkinoi paikallisissa Facebook- ja Instagram-ryhmissä.
"Idea syntyi, kun kävimme isännän kanssa alkukeväästä retkeilemässä luontokohteissa ja mietimme, mistä saisimme evästä. Koska sellaisia paikkoja ei ollut, päätettiin kehittää itse."
Näin syntyi maalaisherkkukassi, jossa kaikki oli itse tehtyä tai pientuottajien tuotteita. Äitienpäiväkassin ruispuolukkakinuskikakusta tuli supersuosittu. Vappukassissa oli itse tehdyt munkit ja simat ja täytetyt foccaccialeivät.
Lukana jakoi kassien noutoajat Facebookissa viiden minuutin välein, ettei syntynyt ruuhkaa. "Vappukasseja myytiin 110, mutta melkein tuplat olisi mennyt."
Krannin tila otti käyttöön myös noutoboksit niille, jotka halusivat välttää kontakteja. Tuotteita voi tilata verkkokaupasta maanantaista lauantaihin ympäri vuorokauden. Krannissa ne pakataan ja pannaan muovilaatikkoon, jossa on nimi kyljessä, ja asiakas hakee tilauksen, kun hänelle sopii.
"Tilauksia on päivittäin ja toiminta jatkuu, sillä palaute on ollut hyvä. Muutenkin korona on lisännyt tuotteidemme kysyntää. Toisaalta jauhojen ja hiutaleiden hotelli- ja ravintolamyynti meni nollaan, joten nyt kaikki menee pienissä kuluttajapakkauksissa, mikä lisää työtä."
Kranni onkin pystynyt työllistämään pakkaamossa kahta tuttua yrittäjää.
Kesäksi Kranniin avattiin kesäkahvila, jonka avaaminen oli loppumetreille saakka epävarmaa, kun ohjeistuksia piti odotella.
Valtimolla sijaitsevan Puukarin Pysäkin emäntä Anni Korhonen ei säikähtänyt koronasta. "Sulku antoi tilaa luovuudelle."
Anni löysi Nurmeksessa asuvan sukunimikaiman Taru Korhosen, ja yhdessä naiset kehittivät verkkokurssin karjalaisesta ruokaperinteestä.
"Kun ihmiset eivät pääse tänne, niin tuodaan meidän asiat verkossa ihmisten nautittaviksi. Verkkokurssit tulevat olemaan meille tärkeä liiketoiminta jatkossa", Anni Korhonen uskoo.
Lisäksi Anni Korhonen on kehitellyt myyntiin omia tuotteita, kuten vuohenputki-siemenvoita, luomujuuressipsejä ja salaatinkastiketta.
"Menin myös Rekoihin Ouluun ja Joensuuhun. Joensuussa herkistyin joka kerta, kun ihmiset osti niin paljon minun tekemiä karjalanpiirakoita, lanttukukkoja ja ruisleipiä. Se oli mielenterveyden kannalta ihanaa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

