Gluteeniton ruokavalio ei laihduta eikä keliaakikko voi syödä palaakaan ruisleipää – Keliakialiitto oikoo harhoja
Lähes joka kymmenennessä perheessä joku noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.Gluteenittomuuteen ja keliakiaan liittyy sitkeitä myyttejä, sanoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Ilkka Repo. Suomessa noin 40 000 ihmistä sairastaa keliakiaa, mutta gluteenitonta ruokavaliota noudattaa vielä useampi.
"Lisäksi Suomessa on kymmeniätuhansia perheitä, joissa joku perheenjäsenistä sairastaa keliakiaa eikä tiedä sitä", toteaa Keliakialiiton puheenjohtaja Sari Tanus. Hänen mukaan keliakiatestejä tulisi tehdä nykyistä useammin, jotta keliakiaa sairastavat saisivat oikean diagnoosin.
Gluteenittomasta ruokavaliosta on tullut melkein muoti-ilmiö. Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Elisa Girsénin mukaan siitä voivat hyötyä myös esimerkiksi ärtyvästä suolesta tai tulehduksellisista suolistosairauksista kärsivät, mutta muissa vaivoissa siitä ei ole hyötyä.
Jos haluaa kokeilla gluteenitonta ruokavaliota, pitäisi ensin tutkia keliakian mahdollisuus, sillä gluteenittoman ruokavalion aloittamisen jälkeen keliakian toteaminen on hankalaa tai jopa mahdotonta, Girsén huomauttaa.
Jotkut siirtyvät gluteenittomalle ruokavaliolle, jotta laihtuisivat. Viljatuotteiden jäädessä pois ruuan määrä yleensä vähenee ja sitä myötä energian saantikin pienenee, mistä voi seurata laihtumista.
Girsén muistuttaa, että jos haluaa laihduttaa, kannattaa lisätä kasvisten käyttöä ja liikuntaa ja vähentää herkuttelua. "Gluteeniton ruokavalio ei ole sen terveellisempi kuin tavanomainen."
Keliakiaa sairastava ei siedä murustakaan vehnää, ohraa tai ruista toisin kuin sellainen, joka valitsee gluteenittoman vaihtoehdon muista syistä. "Jo pieni pala leipää sisältää gluteenia reilusti yli sen määrän, mikä on enimmillään arvioitu turvalliseksi", Girs'en huomauttaa.
Niinpä esimerkiksi kahvilassa henkilökunnan on varmistettava, että tuote pysyy gluteenittomana koko tarjoiluketjun ajan raaka-aineesta lautaselle asti.
Keliakia on autoimmuunisairaus, johon ei ole keksitty parannuskeinoa.
Gluteeniton ruokavalio maksaa Keliakialiiton laskujen mukaan noin 60 euroa enemmän kuukaudessa kuin tavanomainen ruokavalio. Vuodessa tämä tekee noin 700 euroa.
Keskimäärin yksin asuvan ruokamenot ovat 300 euroa kuukaudessa, joten gluteenittomuus tarkoittaa 20 prosentin ruokamenojen lisäystä. Esimerkiksi gluteenittomat jauhot ovat kuusi kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset jauhot.
Syyskuun ensimmäinen viikko on nimetty Keliakiaviikoksi. Tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea kahviloissa, ravintoloissa ja kaupoissa.
Lue myös:
Keliakialiitto huolissaan, miten keliakiaa sairastavien lasten kouluruokailu nyt hoituu
Keliakialiiton toiminnanjohtajana aloittava Ilkka Repo: ”Valtaosa sairastaa keliakiaa tietämättään”
Moilanen alkaa tehdä Vaasan-yhtiölle gluteenitonta tuoreleipää – raaka-aineet ulkomailta
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

