Hävikkifoorumi aikoo hävittää hävikin ruokaketjun yhteisvoimin – "Jokainen suomalainen tuottaa noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa. Tämä ei voi enää jatkua"
Kuluttajaliitto aikoo kumppanijoukon avulla kehittää toimia, joilla hävikki saadaan minimiin.Kuluttajaliitto sai Ruokavirastolta 412 000 euroa kolmivuotiseen kuluttajien ruokahävikkifoorumihankkeeseen. Yhteistyökumppaneina sillä on Luonnonvarakeskus, Motiva, Marttaliitto, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry ja Päivittäistavarakeskus ry. Lisäksi liitto haastaa mukaan muita ruoka-alan toimijoita, kuten kauppaa, kansalaisjärjestöjä ja elintarvikealan yrityksiä.
"Jokainen suomalainen tuottaa noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa. Tämä ei voi enää jatkua", muistuttaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell tiedotteessa.
”Kun kuluttajien tietoisuutta oman panoksensa merkityksestä hävikkitaistelussa lisätään, kasvaa myös ruuan arvostus”, Beurling-Pomoell uskoo.
Pelkkä tiedon lisääminen ei aina riitä käyttäytymisen muutokseen, joten tarvitaan myös muita samanaikaisia toimia, Beurling-Pomoell toteaa.
Esimerkiksi Luonnonvarakeskus aikoo kartoittaa ruokahävikin vähentämisen esteitä ja ajureita, jotta ymmärrettäisiin paremmin hävikkiruokaan liittyvää kuluttajakäyttäytymistä ja voitaisiin kehittää uusia hävikkiratkaisuja.
Koko ruokaketjussa eniten ruokahävikkiä muodostuu kotitalouksissa, arviolta 120–160 miljoonaa kiloa vuosittain. EU:n tavoitteena on puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä.
Hallitusohjelmassa kansalliseksi tavoitteeksi on asetettu ruokahävikin puolittaminen.
Lue myös:
Ruokavirastolta 1,7 miljoonaa euroa uusiin ruokaketjuhankkeisiin – Hävikin vähentäminen tärkeä teema
Jokainen suomalainen heittää vuosittain noin 50 tuhtia ateriaa roskiin
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

