Ruoka

Ahdistaako hukkaan menevä omenasato? Tässä vinkit pudokkaiden ja kolhiintuneiden omppujen käyttöön

Puoliraa'at pudokkaat pehmenevät uunissa paremmin kuin makeat ja täysin kypsät omenat.
Riitta Mustonen
Kotipuutarhan omenapudokkaista kannattaa kerätä parhaat jalostettavaksi.

Kotipuutarhan omenapuut saattavat pudottaa ison osan omenistaan, ja osa omenista on puoliraakoja. Tämä ei kuitenkaan haittaa, vaan on itse asiassa hyväkin, sillä jos omenista tekee uunissa omenasosetta, hapan omena pehmenee uunissa paremmin kuin makea ja täysin kypsä. Myös omenien kuoret ovat niin pehmeitä, ettei niitä tarvitse kuoria.

Ellet kuitenkaan halua kuorisuikaleiden tuntuvan omenasoseessa, omenat on syytä kuoria.

Omenapudokkaat ovat usein pieniä verrattuna tuontiomenoihin. Piirakkaan niitä kannattaa varata reilusti, sillä omenoista joutuu usein poistamaan myös kolhiintuneita tai muuten viallisia kohtia.

Omenakilosta saa noin puoli litraa viipaleita. Leikatut viipaleet tummuvat hyvin nopeasti. Jos haluat viipaleiden säilyvän vaaleina, purista niille sitruunamehua tai kasta suolalla maustettuun veteen.

Perinteisesti omenaleivonnaiset maustetaan kanelilla ja kardemummalla. Jos kaappiin on jäänyt piparkakkumaustetta, myös sen voi käyttää omenapiirakoihin.

Leivo myös leipään omenan makua. Mausta leipä siirapilla, hunajalla, omenahillolla tai -soseella ja maltailla.

Mallas-omenaleipä

Katso omenaiset reseptit MT Ruoka -reseptihausta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Juustoportin kaurakahvijuoma valittiin maailman parhaaksi kansainvälisessä kasvituotekilpailussa Lontoossa

Ville Haapasalo avasi Helsinkiin neuvostoravintolan ja vakuuttaa, että nakkikioskin kautta ei tarvitse palata kotiin

Illallinen iglussa tai kasvihuoneessa? Korona-aika innosti ravintolat etsimään vaihtoehtoja suurille saleille

Jos Panu Hiekkala ei olisi sairastunut MS-tautiin, hänestä tuskin olisi tullut EU:n pohjoisinta hedelmätarhuria