Ruoka

Onko Mikko Kärnän alkuperäsyytöksillä katetta? Evira vastaa

Ruoka 18.01.2018

Kärnä syyttää lihayhtiöitä laittomista pakkausmerkinnöistä.


Mikko Kärnä
Mikko Kärnän mukaan kahdella lihayhtiöllä on tuotannossaan tuotteita, joiden pakkausmerkinnät eivät ole laillisia.

MT kertoi eilen keskiviikkona keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän kahdesta lihayhtiöstä tekemästä valvontailmoituksesta. Kärnän mukaan Korpelan Lihajaloste Oy:llä sekä Huhtahyvät Oy:llä on tuotannossaan tuotteita, jotka eivät ole kesäkuussa annetun lihan alkuperää koskevan asetuksen (maa- ja metsätalousministeriön asetus 218/2017) mukaisia.

Onko Kärnän syytöksillä katetta?

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehto korostaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että asia täytyy tutkia.

Lehto muistuttaa, että vaikka asetus astui voimaan kesäkuussa, siihen annettiin vanhoille pakkausmateriaaleille siirtymäaika, joka kesti elokuun loppuun saakka. Siirtymäaika koski pakkausmateriaaleja, jotka oli hankittu ennen asetuksen antamista.

Siirtymäsäännökset mahdollistavat Lehdon mukaan myös sen, että mikäli tuotteet on pakattu 31.8. mennessä, näiden tuotteiden varastot voi myydä loppuun.

"Nämä tuotteet ovat tuoretuotteita. Nyt kun on jo näin pitkällä uusi vuosi, ennen tuota elokuun loppua valmistettuja tuotteita ei pitäisi enää olla myynnissä. Nyt myynnissä olevat tuotteet on varmaankin valmistettu 31.8. jälkeen", hän sanoo.

Ylitarkastaja muistuttaa, että asetus koskee ainoastaan Suomessa valmistettuja pakattuja tuotteita, jotka on tarkoitettu loppukuluttajalle tai suurtaloudelle. Asetuksessa säädetään elintarvikkeen ainesosana käytetyn lihan alkuperämaan, maidon alkuperämaan sekä maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon ilmoittamisesta. Asetus on voimassa ensi vuoden toukokuun loppuun saakka. Se voidaan kuitenkin kumota jo ennen tätä, mikäli EU-komissio antaa asiasta oman asetuksensa aiemmin.

Lue lisää:

Keskustan kansanedustaja syyttää lihataloja laittomista alkuperämerkinnöistä, toimitusjohtaja: "toimimme niin kuin laki sanoo"

Lihakeskusliitto toivoo realismia alkuperäkeskusteluun: "Ei se ole tahdosta, eikä asenteesta kiinni"

Aiheeseen liittyvät artikkelit