Suomalaiset heittävät ruokaa roskiin satojen miljoonien eurojen edestä ‒ ruokavuorella peittäisi Helsingin Tuomiokirkon
Keskiverto suomalainen heittää ruokaa roskiin yli sadan euron edestä vuodessa.Luonnonvarakeskus Luke on arvioinut, että ruokahävikkiä syntyy koko elintarvikeketjussa Suomessa vuosittain noin 360 miljoonaa kiloa. Tämä tarkoittaa, että ruokaa päätyy roskiin henkilöä kohden noin 20–25 kiloa vuodessa.
Kokonaisuudessaan noin puolet ruokahävikistä tulee kotitalouksista ja loput muun muassa teollisuudesta, tukkukaupasta ja ruoan alkutuotannosta.
Ruoan hinnan noustessa on hyvä kiinnittää hävikkiin huomiota, sillä Luke arvioi, että suomalainen heittää ruokaa roskiin yli sadalla eurolla vuodessa. Tämä tarkoittaa, että hävikin kokonaisarvo Suomen kotitalouksissa on noin 590 miljoonaa euroa vuodessa.
Hävikkiruoan myyntiin keskittyneen Fiksuruoan toimitusjohtaja Juhani Järvensivun mukaan hävikkiä yritetään ehkäistä, mutta helppoa se ei kysynnän vaihtelun vuoksi ole.
” Ruoan tuottajat ja myyjät pyrkivät monin tavoin minimoimaan hävikkiä, sillä se on merkittävä kustannuserä myös heille. Hävikistä on kuitenkin liki mahdoton päästä eroon, sillä kysynnän ennustaminen on todella vaikeaa”, Järvensivu sanoo.
Hävikkiä syntyy Järvensivun mukaan myös siksi, että niin kauppiaiden kuin tuottajienkin on ylläpidettävä jatkuvasti toimitusvarmuutta.
“Kun jokaisessa vaiheessa toimitusketjua on tällainen pieni varmuuspuskuri, niin siitä sitä ylijäämää vain syntyy”, Järvensivu sanoo.
Fiksuruoka.fi havainnollisti vuosittain Suomessa syntyvän roskiin päätyvän ruoan määrää kuvalla, joka näyttää hävikin määrän suhteessa Helsingin Tuomiokirkon kokoon. Puolipallon muotoinen kasa ylettyy korkeammalle kuin kirkko tai Olympiastadionin torni eli 73 metriin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






