Tutkijat yrittävät kasvattaa kanafileen yhdestä solusta
Tavoitteena on vähentää eläinten teurastuksia tulevaisuudessa.Israelilaiset tutkijat yrittävät saada syntymään laboratoriossa kokonaisen kananpalan. Suunnitelmana Tel Avivin yliopistossa on aloittaa yhdestä kanansolusta ja antaa sen jakautua sekä lisääntyä, kunnes koossa on kokonainen kananpala.
Vuoden mittaista tutkimusta rahoittaa voittoa tavoittelematon Modern Agriculture Foundation. Sen tavoite on, että laboratorioliha vähentäisi eläinten teurastuksia tulevaisuudessa.
Tutkijoiden mukaan tehtävä on vaikeampi kuin hampurilaispihvin luomulehmän lihassoluista kasvattaneilla Maastrichtin yliopiston tutkijoilla pari vuotta sitten. Hampurilaispihvin kasvattaminen kesti viisi vuotta ja maksoi yli 250 000 euroa. Silloin ei kuitenkaan tarvinnut saada kasvamaan kokonaista lihanpalaa, vaan pihvi voitiin koota useista pienistä lihassäikeistä.
Kaupoissa ehkä jo 10 vuodessa
Tutkimusten taustalla on maailman lihankysynnän kasvu, jonka odotetaan kaksinkertaistuvan vuosien 2000 ja 2050 välillä. Lihan laboratorioviljelyn kannattajat pitävät tapaa ainoana mahdollisuutena vastata kysyntään tuhoamatta ympäristöä.
Laboratoriolihan hinnan uskotaan merkittävästi halpenevan, kun tuotantomäärät kasvavat. Naudanlihapihvin kehittäneet tutkijat arvioivat, että keinoliha voisi olla marketeissa 10–20 vuodessa.
Oxfordin ja Amsterdamin yliopistojen tutkimuksen mukaan lihan laboratorioviljelystä koituisi 96 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja kuin elävästä lihakarjasta. Vettä säästyisi 82–96 prosenttia perinteiseen lihatuotantoon verrattuna.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

