Joka viides saa liian vähän jodia
Yli viidennes suomalaisista saa jodia alle ravitsemussuositusten. Vuosikymmen sitten osuus jäi kymmenesosaan ja keskimäärin tilanne näytti vielä kohtuullisen hyvältä.”Syytä emme vielä tiedä, mutta luultavasti ihmiset ovat ryhtyneet käyttämään aiempaa enemmän jodioimattomia suoloja”, ravitsemusbiokemian dosentti Georg Alfthan arvioi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kokoaa parhaillaan tietoja syömätottumuksista. Virtsan jodipitoisuudet on tutkittu ja ne kertovat saannin vähenemisestä.
Suolan valinta kodeissa painaa paljon, koska elintarviketeollisuus käyttää etupäässä jodioimatonta suolaa.
”Yritämme suostutella elintarviketeollisuutta käyttämään jodioitua suolaa ainakin joukkoruokailussa ja osin valmisruuissa. Tällä tavalla jodin saatavuutta voitaisiin asteittain parantaa.”
Jodin puute aiheutti aikoinaan struumaa eikä ongelma ole Euroopasta vieläkään kadonnut.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


