Lapsiperheet haaskaavat eniten syömäkelpoista ruokaa
Peräti 69 prosenttia lapsiperheistä kertoo heittävänsä ruokaa roskiin viikoittain.Vaasan Oy:n teettämän tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista, 84 prosenttia, heittää pois syömäkelpoista ruokaa. Eniten haaskataan vihanneksia.
Syitä hävikkiin on useita. Johtaja Minna Cousins luettelee niistä muutamia. Arjen kiireitten taltuttamiseksi ostetaan ruokaa kerralla paljon, varaudutaan yllätysvieraisiin tai ostetaan tuotteita, joita olisi terveellistä syödä, mutta ne eivät sitten kelpaakaan lapsille.
Myös muutokset elämäntilanteessa kuten lasten kotoa lähtö ja perheen pieneneminen vaikuttavat eli ostetaan jääkaappi vanhasta tottumuksesta täyteen.
Valtaosa ihmisistä ajattelee, että ruokaa menee heiltä roskiin vain vähän. Ainoastaan viisi sadasta tunnustaa, että määrä on suuri.
Pienistä puroista syntyy kuitenkin iso virta: kotitalouksien ruokahävikki on kaksi kertaa suurempi kuin esimerkiksi kaupassa tapahtuva hävikki. Kotitaloudet haaskaavat peräti 120 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa.
Leipää ei heitetä roskiin yhtä paljon kuin muuta ruokaa. Siihen ovat auttaneet muun muassa pakkauskokojen pienentäminen. Toisaalta jos ostetaan iso pakkaus, osa leivistä pakastetaan.
Myös leipomot pyrkivät saamaan hävikkiä kuriin. Ne lahjoittavat yli jäänyttä leipää leipäjonoihin.
Vaasan Parasta edelleen -kampanja on kerännyt 900 vinkkiä leivän hyötykäyttöön ja esimerkiksi Waste-to-taste -kampanjassa on valmistettu ylijäämäleivästä olutta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

