Juureen leivotut kristallipullat kieritellään voissa ja sokerissa
Nämä pullat melkein viedään käsistä myyjäisissä, kertoo elimäkeläinen Miia Ollila.- Kristallipullat
- 150 g voita tai margariinia
- 1/2 l maitoa
- 1 muna
- 2 dl sokeria
- 1–2 tl suolaa
- 2 tl kardemummaa
- 200–220 g leivontavalmista vehnäjuurta
- noin 14 dl vehnäjauhoja
- Voiteluun
- voita
- sokeria
Valmistusohje
Katso vehnäjuuren ohje tästä
Juuren valmistelu
Jos käytät vehnäjuurtasi harvoin, ruoki sitä useaan kertaan, kunnes se on vahva ja tuoksuu ja maistuu miedolta. Käytä 27-asteista vettä ja pidä juuri suunnilleen samassa lämpötilassa pöhisemässä.
Kun aloitat leipomisen, ruoki juuri edellisenä iltana juurta:vettä:vehnäjauhoja suhteessa 1:3:3, 1:4:4 tai 1:5:5, jotta ruokaa riittää koko yöksi ja juuri on aamulla huipussaan.
Taikinan sekoittaminen
Sulata voi ja margariini kattilassa. Ota kattila liedeltä, lisää kylmä maito ja sekoita. Seoksen pitäisi olla vähän lämmintä, muttei kuumaa.
Sekoita kulhossa muna, sokeri, suola, vaniljasokeri ja kardemumma. Lisää joukkoon rasva-maitoseos ja juuri.
Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Mitä löysempi taikina, sitä pehmeämmät pullat.
Jätä taikina lepäämään liinan alle huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Tällöin taikinan rakenne pehmenee, vaikka taikina ei nousisikaan.
Muotoile taikinasta pullia ja anna nousta 3–5 tuntia 26–28 asteessa. Viileämmässä kohottaminen vaatii pitemmän ajan.
Voitele kohonneet pullat voisulalla ja kierittele hienossa sokerissa.
Paista 210 asteessa, kunnes pullat ovat kullanruskeita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


