Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nämä ovat suosituimmat kouluruoat ‒ löytyykö oma suosikkisi listalla?

Kouluruoka täyttää 75 vuotta, jonka kunniaksi muistelemme suosituimpia kouluruokia.
Kouluruokailu on muuttunut vuosien saatossa melkoisesti.
Kouluruokailu on muuttunut vuosien saatossa melkoisesti. Kuva: Mikael Kuitunen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kouluruokailu tuo varmasti monelle hyviä muistoja mieleen. Kun suosikkiruokaa on tarjolla, sujuu opiskelukin varmasti mukavammin.

Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosasto kouluruokakoordinaattori Virpi Kulomaan mukaan on nähtävissä selviä suosikkeja, joita suomalaiset ovat kyselyissä listanneet.

Nämä ovat suosituimpia kouluruokia:

  • Makaronilaatikko
  • Pinaattiohukaiset
  • Pastaruoat
  • Puuro
  • Kalakeitto ja kalaruoat
  • Kananugetit ja muut broileriruoat
  • Pyttipannu
  • Tortillat

Uusina suosikkeina mukaan on noussut myös kasvisruokia, kuten kasvissosekeitto. Suosikkeihin vaikuttaa myös jonkin verran se, missä päin Suomea ollaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun taas suosikkiruokia on kysytty ikäihmisiltä, he ovat nostaneet esille suosikkipuuronsa tai -vellinsä, kuten ruispuolukkapuuron tai makaronivellin. Vielä nykyisinkin puuropäivä mehukeiton kera on lasten toiveruokaa.

Kouluruoassa on tapahtunut muutoksia samaan tapaan kuin kotikeittiöissäkin. Erityisesti vaihtelevuutta on parannettu vuosien saatossa.

"Esimerkiksi aikoinaan punaista lihaa ja makkararuokia on saatettu tarjota useamman kerran viikossa. Myös kasvislisukkeet ovat monipuolistuneet. Nykyisin suositus on tarjota salaatti erillisinä komponentteina, joista voi oppilaat voivat valita mieleiset omalle lautaselle", Kulomaa kertoo.

Voi on nykyään korvattu kasvismargariinilla, maito on rasvatonta ja elintarvikkeiden kohdalla suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia sekä enemmän kuitua sisältäviä vaihtoehtoja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämän lisäksi joitain ruokalajeja nähdään nykyään ainoastaan teemapäivinä tai ei lainkaan. Kulomaan mukaan esimerkiksi makaronivelli, kanaviilokki, tilliliha sekä maksa- ja kaalilaatikko ovat ruokia, joita tarjotaan enää harvoin samoin kuin esimerkiksi verilettuja. Paikallisia poikkeuksia voi kuitenkin olla ja perinneruoat pitävät vielä hyvin pintansa.

”Ruokalistoihin vaikuttaa ruokakulttuurin muutoksen lisäksi ravitsemus ja kestävyys. Kouluruokailussa suositaan ympäristön kannalta hyviä valintoja”, Kulomaa sanoo.