Nämä ovat suosituimmat kouluruoat ‒ löytyykö oma suosikkisi listalla?

Kouluruokailu tuo varmasti monelle hyviä muistoja mieleen. Kun suosikkiruokaa on tarjolla, sujuu opiskelukin varmasti mukavammin.
Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosasto kouluruokakoordinaattori Virpi Kulomaan mukaan on nähtävissä selviä suosikkeja, joita suomalaiset ovat kyselyissä listanneet.
Nämä ovat suosituimpia kouluruokia:
- Makaronilaatikko
- Pinaattiohukaiset
- Pastaruoat
- Puuro
- Kalakeitto ja kalaruoat
- Kananugetit ja muut broileriruoat
- Pyttipannu
- Tortillat
Uusina suosikkeina mukaan on noussut myös kasvisruokia, kuten kasvissosekeitto. Suosikkeihin vaikuttaa myös jonkin verran se, missä päin Suomea ollaan.
Kun taas suosikkiruokia on kysytty ikäihmisiltä, he ovat nostaneet esille suosikkipuuronsa tai -vellinsä, kuten ruispuolukkapuuron tai makaronivellin. Vielä nykyisinkin puuropäivä mehukeiton kera on lasten toiveruokaa.
Kouluruoassa on tapahtunut muutoksia samaan tapaan kuin kotikeittiöissäkin. Erityisesti vaihtelevuutta on parannettu vuosien saatossa.
"Esimerkiksi aikoinaan punaista lihaa ja makkararuokia on saatettu tarjota useamman kerran viikossa. Myös kasvislisukkeet ovat monipuolistuneet. Nykyisin suositus on tarjota salaatti erillisinä komponentteina, joista voi oppilaat voivat valita mieleiset omalle lautaselle", Kulomaa kertoo.
Voi on nykyään korvattu kasvismargariinilla, maito on rasvatonta ja elintarvikkeiden kohdalla suositaan vähärasvaisia ja -suolaisia sekä enemmän kuitua sisältäviä vaihtoehtoja.
Tämän lisäksi joitain ruokalajeja nähdään nykyään ainoastaan teemapäivinä tai ei lainkaan. Kulomaan mukaan esimerkiksi makaronivelli, kanaviilokki, tilliliha sekä maksa- ja kaalilaatikko ovat ruokia, joita tarjotaan enää harvoin samoin kuin esimerkiksi verilettuja. Paikallisia poikkeuksia voi kuitenkin olla ja perinneruoat pitävät vielä hyvin pintansa.
”Ruokalistoihin vaikuttaa ruokakulttuurin muutoksen lisäksi ravitsemus ja kestävyys. Kouluruokailussa suositaan ympäristön kannalta hyviä valintoja”, Kulomaa sanoo.
Osaston luetuimmat
- Savonlinnalaispanimo juhlistaa Nato-jäsenyyttä uudella oluella – tölkki säihkyy kultaisena
- Maanviljelijä-tutkija sekä yliopistonlehtori palkittiin Vuoden ruokakasvattajina
- Notkuuko pakastimesi puolukoita? Tämä rukiinen puolukkapuuro sopii välipalaksi tai kevyeksi jälkiruuaksi
- Riitan Herkun kanapizza-erässä listerialöydös, tuotteet vedetään takaisin
- Ruuan hinta kiri ylöspäin maaliskuussa, vaikka Suomen EU-harmonisoitu inflaatio hidastui
- Syötkö sinäkin leipää kuin keskiverto suomalainen? Näin paljon leipää kuluu päivässä
- Sämpyläkranssi on täydellistä sormiruokaa ‒ dippaa sulaan juustoon