Ruuan kotimaisuusaste julkisissa keittiöissä on kasvanut – Etelä-Pohjanmaa ja Satakunta pitävät lähiruuan hankinnassa kärkisijaa
Ruoan kotimaisuusaste on kasvanut julkiskeittiöissä, mutta lähiruoan osuus on pysynyt samana.
Julkiskeittiöiden elintarvikehankintojen kohdistamisella on vaikutuksensa muun muassa alueiden talouteen ja työllisyyteen. Kuva: Markku VuorikariRuuan kotimaisuusaste julkiskeittiöissä on noussut.
Viime vuonna julkiskeittiön elintarvikehankinnoista jo 83 prosenttia oli kotimaisia, kertoo Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin selvitys.
Edellisen kerran kysely on toteutettu vuonna 2013. Tuolloin kotimaisuusaste oli 78 prosenttia.
Lähiruokaa taas ostetaan kyselyn perusteella yhtä paljon kuin ennenkin. Omasta maakunnasta julkiskeittiöissä ostetaan keskimäärin 16 prosenttia elintarvikkeista, mikä on suunnilleen sama osuus kuin vuonna 2013.
Omasta maakunnasta hankitaan yleisimmin leipomotuotteita, kasviksia, marjoja sekä liha- ja maitotuotteita.
Suurimmiksi esteiksi lähiruoan käytölle mainittiin muun muassa vähäinen tai epätasainen tarjonta sekä tuotteiden soveltumattomuus julkiskeittiön tarpeisiin esimerkiksi liian alhaisen esikäsittelyasteen takia.
Kaikissa maakunnissa ollaan pääosin sitä mieltä, että lähiruuan käyttöä tulisi julkiskeittiöissä lisätä.
Korkeimmat oman maakunnan osuudet elintarvikehankinnoissa löytyvät Satakunnasta ja Etelä-Pohjanmaalta, joissa myös kotimaisuusaste on korkeimpien joukossa, yli 90 prosenttia.
Satakunnassa noin 47 prosenttia elintarvikkeista hankitaan omasta maakunnasta. Tämä tarkoittaa selvää kasvua vuoden 2013 kyselyn mukaiseen tilanteeseen, jolloin oman maakunnan osuus oli noin 28 prosenttia.
Etelä-Pohjanmaalla lähiruoan osuus on noussut noin 23 prosentista 40 prosenttiin.
Sekä Satakunnassa että Etelä-Pohjanmaalla julkiskeittiöiden lähiruuan käytön kasvun arvioidaan tarkoittaneen miljoonien eurojen ja kymmenien henkilötyövuosien suuruisen myönteisen vaikutuksen alueen talouteen ja työllisyyteen.
"Tarvitaan vielä pitkäjänteistä työtä lähiruoan käytön edistämiseksi. Raportti nostaa esiin kehittämiskohteita, joista tuottajien ja lähiruokayrittäjien on nyt otettava tosissaan koppia kuten tuotevalikoimien laajentaminen, volyymien kasvattaminen ja toimitusvarmuus", kommentoi erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Kysely on tehty valtakunnallisesti vuoden 2019 syksyllä ja sen toteutusta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Kyselyssä selvitettiin muun muassa elintarvikehankintojen alueellista jakautumista ja julkisen sektorin näkemyksiä lähiruuasta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
