Raparperi-kauratoscapiirakka
Juhannuksen makea leivonnainen syntyy raparperista. Kirpakka raparperi on juhannuksen aikaan vielä mehevävartista. Tosin varret ovat jo sen verran paksuja, että ne kannattaa kuoria ennen pilkkomista. Leivonnaisiin, joihin raparperi lisätään hillokkeena, sopii hyvin myös loppukesän raparperi.
Juhannuksen makeana palana maistuu kauratoscalla kuorrutettu raparperipiirakka. Kuva: Jaana KankaanpääRaparperi-kauratoscapiirakka
Uunipannullinen
Ainekset
- 4 munaa
- 3 dl sokeria
- 5 1/2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 1/2 dl maitoa
- 200 g voita
Raparperihilloke
- 1 1/2 l raparperipaloja
- 1/4 dl vettä
- 2 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
Toscakuorrutus
- 100 g voita
- 4 dl kaurahiutaleita
- 2 dl sokeria
- 5 rkl maitoa
- 1 1/2 rkl vehnäjauhoja
Valmistusohje
Mittaa hillokkeen ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä. Jäähdytä. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää jauho-leivinjauheseos sekä maito ja voi sulatettuna.
Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Kypsennä 200 asteessa 10 minuuttia. Kiehauta tällä välin kuorrutusaineet. Levitä raparperitäyte ja toscakuorrutus puolikypsälle pohjalle.
Jatka kypsennystä vielä 225 asteessa noin 15 minuuttia eli kauniin vaalean ruskeaksi. Leikkaa jäähtyneenä. Vaniljakastike tai jäätelö maistuu raparperipiirakan kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
