Osaatko leipoa pullaa? Tässä neuvot parhaan taikinan tekoon
Hyvän pullan leipominen ei ole vaikeaa, kun taitaa muutaman perusniksin.
Lettipulla tuo mieleen mummolan, sillä ennen leivottiin taikinasta lähes aina pitkoja. Kokeile palmikointia vaikkapa neljällä säikeellä. Ohje löytyy vehnäjauhopussista. Kuva: Jaana KankaanpääLeivoitpa sitten korvapuusteja, pikkupullia, piirakkaa tai perinteistä pitkoa, niin kaikkiin sopii samanlainen taikina.
Kardemumma tuo pullataikinaan sille tyypillisen, herkullisen maun. Moni lisää kardemumman suoraan taikinaan, mutta jos kiehautat kardemumman ensin kattilan pohjalla pienessä rasvamäärässä, niin rasva irrottaa maun tehokkaasti. Lisää nesteeksi maitoa ja kokeile lämpötilan sopivuutta hiivalle. Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen (noin 37 astetta) nesteeseen.
Kuivahiivaa käytettäessä neste saa olla lämpimämpää, noin 42-asteista. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää lämpimään nesteeseen. Kuivahiivaa käytettäessä kaikki ainekset saavat olla vähintään huoneenlämpöisiä, jotta taikinan lämpötila ei laskisi alustamisen aikana.
Pullan huokoisuus syntyy, kun hiiva pilkkoo taikinan sokeria hiilidioksidiksi. Pullataikinaan lisätään reilusti sokeria, sillä kuohkean rakenteen lisäksi sokeri antaa pullaan makua.
Kananmuna lisää taikinan täyteläisyyttä, mutta pulla onnistuu ilman munalisäystäkin.
Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Hyvän pullan salaisuus on riittävä alustaminen. Vaaleissa vehnäjauhoissa on paras sitko-ominaisuus. Jätä pikkupullien taikina pehmeäksi. Tee pitkotaikinasta napakampi.
Jos keittiössä on viileää, niin nosta taikinakulho lämpimään veteen kohotuksen ajaksi, esimerkiksi astianpesualtaaseen. Peitä kulho tiiviisti. Pullataikina ei pidä vedosta eikä kylmyydestä.
Vaivaa kohonneesta taikina ilmakuplat pois ennen leipomista.
Pikapullaa voi leipoa leivinjauheella kohottaen. Leivinjauhepullat vanhenevat nopeasti, joten niillä on syytä herkutella paistamispäivänä. Myös juuritaikina hiukan nopeuttaa pullan leipomista. Siinä kohottamisen sijaan tehdään juuritaikina, jonka annetaan kuplia hetki. Alustettu taikina leivotaan saman tien ja kohotetaan vasta sitten.
Katso ohjeet korvapuustiin, isoäidin pitkoon, pannupullaan ja salamapulliin MT Ruoka -reseptihausta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
