Selleristä saa maukkaan sosekeiton - mukulasta mukavasti magnesiumia ja kaliumia
Mukulaselleri on tunnettu Suomessa lähinnä lihakeiton liemijuureksena, mutta siitä saa maukkaita ruokiakin. Kokeile sellerisosekeittoa.Selleri sopii moneen tarkoitukseen. Keitä siitä sosekeitto tai lisää selleriraastetta jauhelihapihveihin. Mukulaselleri kuuluu myös olennaisena osana waldorfin salaattiin. Voit kypsentää sellerinpaloja myös uunijuuresten osana, lisätä pataruokiin ja raakaraasteisiinkin.
Mukula- eli juuriselleri on parhaimmillaan 300—800 grammaa painavana. Suurimmat mukulat saattavat kasvaa puumaisen säikeisiksi.
Sellerin leikattu pinta tummuu nopeasti, joten paloittele se juuri ennen käyttöä. Leikkauspinnan sively sitruunamehulla estää tummumisen. Säilytä pilkotut palat kylmässä vedessä ennen kypsentämistä.
Sellerin kuoriminen voi olla joskus haastavaa. Helpoimmin kuorit halkaistun puolikkaan. Laita tukevasti puolikas leikkuulautaa vasten ja vuole kuori pois tukevalla veitsellä.
Raa'an sellerin maku on melko voimakas, mutta kypsentäminen miedontaa makua.
Selleri sisältää kaliumia sekä muita hivenaineita, esimerkiksi magnesiumia ja fosforia, sekä runsaasti ravintokuituja, jotka tehostavat ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa.
Sellerikeitto
4–6 annosta
500 g juuriselleriä
2 isoa sipulia
2 rkl voita
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 rkl sitruunamehua
100 g sinihomejuustomurua
1 tl sokeria
1/4 tl valkopippuria
1 dl ruokakermaa
Pinnalle:
ruohosipulia
50 g sinihomejuustomurua
Kuori ja suikaloi selleri sekä sipulit. Kuullota kasviksia kattilan pohjassa voissa. Lisää vesi, sitruunamehu ja liemikuutio. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää juustomuru, sokeri ja pippuri. Kuumenna, kunnes juusto sulaa. Soseuta keitto ja lisää ruokakerma. Kuumenna.
Ripottele annosten päälle ruohosipulisilppua ja sinihomejuustomurua.
Tarjoa keitto hyvän leivän kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

