Raparperi sopii tosi moneen: kokeile kirpeän makeaa chutneytä paahtoleivälle tai tee maistuvaa raparperi-taatelipuuroa

Kesäisten päiväkahviherkkujen valmistus alkaa kirpeällä raparperilla. Monikäyttöistä raparperia ei kannata unohtaa myöhemminkään, sillä sen satokausi kestää pitkälle syksyyn.
Raparperichutney on pirteä lisäke paahtoleivälle.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ohuet raparperin varret ovat sen verran pehmeitä, että ne voi käyttää kuorineen. Loppukesän raparperi on paksuvartista ja hiukan puumaista, joten se kuoritaan. Hyödynnä ohuet kuorisuikaleet koristeena. Jotta raparperi tuottaisi satoa koko kesän, vedä isot kukkavarret pois raparperipuskasta.

Raparperin ihana happamanmakea kirpeys johtuu oksaalihaposta. Tätä happamuutta voi hyödyntää leivonnaisten lisäksi juomissa, säilykkeissä ja jälkiruuissa. Maitovalmisteita on syytä lisätä raparperiruokien yhteyteen, sillä oksaalihappo sitoo silloin kalsiumin maidosta eikä luustosta.

Myös maku on tärkeä. Kermavaahto, vaniljakastike tai jäätelö pyöristävät raparperin luonnollista karvautta.

Raparperin vartta ei syödä raakana, vaan siitä valmistetaan ruokaa, leivonnaisia, juomiaja säilykkeitä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Piimäpohjainen raparperipiirakka on suosittu vuodesta toiseen. Pohjan mausteeksi sopivat piparkakuista tutut maut. Lisää kanelia, kardemummaa tai inkivääriä taikinaan ja ripottele vielä pinnallekin. Osan sokerista voit korvata tummalla fariini- tai ruokosokerilla.

Pehmeät raparperiviipaleet levitetään suoraan pohjalle. Vanhemmat, hiukan puumaiset viipaleet on hyvä pehmentää ensin pienen sokerimäärän kanssa mikrossa.

Raparperi on mainiota ainesta mannasuurimopuuroon. Kuivattu taateli tuo makeutta ja taittaa raparperin happoa. Lopuksi puuroa vatkataan hiukan. Tarkoitus ei ole saada aikaan vispipuuron kuohkeutta, vaan kevyt vatkaus riittää. Puuro nautitaan kylmän maidon kanssa.

Chutney on kirpeän makea lisäke. Hillosokeri tekee rakenteesta kiinteän ja lisää myös säilyvyyttä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Raparperista valmistettu chutney on varsinkin kesäisten grilliruokien herkullinen lisäke. Kokeile sitä myös paahtoleivällä esimerkiksi vuohen- tai homejuuston kanssa.

Kesällä kannattaa suosia helppotöisiä, yhden valmistusastian ruokia. Broileria, kasviksia, fetaa ja raparperia pannulle. Uunikypsennys, ja ruoka on valmista. Pellillisestä raparperi-piimäpiirakkaa riittää päiväkahvin lisäksi myös valmiita paloja pakastimeen.

Raparperichutney

noin 5 dl

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • Ainekset
  • 1 litra (noin 500 g) raparperiviipaleita
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 pieni, mieto chilipalko
  • 2 dl hillosokeria
  • 1 rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
  • 1 dl rusinoita
  • 1/2 tl suolaa
  • 2 rkl vettä

Valmistusohje

Huuhtele raparperin varret ja kuori tarvittaessa. Viipaloi varret. Kuori ja leikkaa pieniksi kuutioiksi sipuli ja valkosipuli. Poista chilistä siemenet. Hienonna chili veitsellä pieneksi silpuksi.

Laita kaikki ainekset teräskattilaan ja hauduta, kunnes seos sakenee. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä, jotta seos ei pala pohjaan.

Tölkitä ja jäähdytä. Tarjoa esimerkiksi grillatun makkaran, kanan tai lihan kanssa.

Raparperi-taatelipuuro maidon kanssa nautittuna on herkullinen välipala.
Raparperi-taatelipuuro maidon kanssa nautittuna on herkullinen välipala. Kuva: Jarno Mela

Raparperi-taatelipuuro

6 annosta

  • 5 dl (250 g) raparperipaloja
  • 1 l vettä
  • 1/2 pkt (à 250 g) taatelia
  • 1 1/2 dl mannasuurimoita
  • 1/2–1 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa

Valmistusohje

Laita raparperipalat ja puolikas taatelipaketista kiehuvaan veteen. Keitä pehmeäksi. Vatkaa joukkoon mannasuurimot. Hauduta hiljalleen noin kymmenen minuuttia. Lisää tarvittaessa hiukan vettä ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja lisää sokeria maun mukaan. Anna jäähtyä hetki ja vatkaa sitten puuro kevyesti. Nauti maidon kanssa.

Rosmariini ja fetajuusto tuovat tuulahduksen etelän lämmöstä raparperi-broileripannuun.
Rosmariini ja fetajuusto tuovat tuulahduksen etelän lämmöstä raparperi-broileripannuun. Kuva: Jarno Mela

Raparperi-broileripannu

4 annosta

  • Ainekset
  • 6 perunaa
  • 4 raparperinvartta
  • 1 punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • pari rosmariininoksaa
  • 1 pkt (600 g) broilerin paistileikkeitä
  • 1 prk (200 g) salaattijuustoa tai fetaa
  • 1/2 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl hunajaa tai siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl paprikajauhetta
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta
  • Kastike
  • 2 dl turkkilaista jugurttia
  • ripaus sokeria ja suolaa
  • ruohosipulisilppua

Valmistusohje

Harjaa perunat puhtaiksi. Niitä ei välttämättä tarvitse kuoria. Leikkaa perunat pieniksi lohkoiksi. Lohko myös kuorittu sipuli. Leikkaa valkosipulinkynnet hienoksi silpuksi ja nypi rosmariinin oksista ”neulasia”.

Leikkaa isot paistileikkeet kahteen tai kolmeen osaan. Laita perunat, broilerit, sipulipalat, valkosipuli ja rosmariini leivinpaperin päälle uunipannulle tai laakeaan uunivuokaan. Sekoita öljyyn hunaja, suola, sokeri ja pippuri. Sekoita mausteöljy ainesten joukkoon. Kypsennä 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Lisää pannulle etusormen mittaisiksi pötköiksi leikatut raparperit sekä murennettu salaattijuusto. Jatka kypsentämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ja broileri ovat kypsiä. Tarjoa lisäksi suolalla, sokerilla ja ruohosipulilla maustettua jugurttia.

Pellillisestä raparperi-piimäpiirakkaa riittää päiväkahvin lisäksi myös valmiita paloja pakastimeen.
Pellillisestä raparperi-piimäpiirakkaa riittää päiväkahvin lisäksi myös valmiita paloja pakastimeen. Kuva: Jarno Mela

Raparperi-piimäpiirakka

uunipannullinen

  • Ainekset
  • 4 dl piimää
  • 150 g voita sulatettuna
  • 4 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kanelia
  • 2 tl kardemummaa
  • 6 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • Päälle
  • 1 1/2 l raparperipaloja
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • Tarjoiluun
  • vaniljajäätelöä

Valmistusohje

Pehmitä raparperipaloja sokerin ja fariinisokerin kanssa laakeassa astiassa mikrossa 5−8 minuuttia. Jos raparperista irtoaa paljon nestettä, valuta se pois ja käytä mehuna tai kiisselin nesteenä. Mausta raparperi vaniljasokerilla, kanelilla ja kardemummalla.

Sekoita pohjataikinan ainekset keskenään. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Levitä päälle raparperipalat. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.