
4 ihanaa kakkua ylioppilasjuhliin, valmistujaisiin ja muihin kevään juhliin
Kevään juhlakakut ovat näyttäviä, mutta helppoja valmistaa. Maistuisiko porkkanatäytekakku, tiramisu, hyydytetty raparperijuustokakku vai suosikkipizzalta makunsa lainannut vuokavoileipäkakku?Kevään juhlakattauksessa komeilee kolme makeaa kakkua ja helppo, kinkku-ananas-aurajuustopizzasta makunsa saanut vuokavoileipäkakku.
Porkkanatäytekakku on klassisen, pellille tehtävän porkkanakakun rehvakas isosisko, jossa juustomassa näyttelee sekä täytteen että kuorrutteen osaa. Massan juju on sulatejuusto, joka antaa kakulle herkullisen suolaisenmakean maun. Porkkanaa on käytetty sekä kakun taikinassa että koristelun kinuskissa.
Maailman klassikkojälkiruokiin kuuluva tiramisu ottaa paikkansa helposti myös kakkupöydässä. Kahvin, alkoholitujauksen sekä mascarponejuuston lyömätön yhdistelmä on herkullisuudessaan vertaansa vailla. Tiramisun voi valmistaa jääkaappiin jo edellisenä päivänä ja koristella vasta juuri ennen tarjoamista. Tyylikäs koristelu syntyy esimerkiksi yhdellä näyttävällä kukalla, jonka varsi on suojattu ennen kakkuun työntämistä.
Raparperi on lähes joka pihalla kasvava alkukesän herkku, joka nousee uusiin sfääreihin kardemumman ja kermaliköörin kanssa. Herkullinen hyydytettävä juustokakku tehdään gluteenittomana ja koristellaan kaupan tai pihapiirin syötävillä kukilla.
Jokainen on varmaan haaveillut pääsystä juhliin, jossa pöydässä komeilee voileipäkakku. Vuokaan koottava kakku on helpoista helpoin, sillä se myös tarjotaan suoraan vuoasta. Tällä kertaa kakku lainasi makunsa suomalaisten suosikkipizzasta, eli kinkku, ananas ja sinihomejuusto ovat suosion salaisuus. Niin hyvää ja helppoa!
Koristele kukilla
Syötävillä kukilla on helppo tehdä kakuille kaunis koristelu. Kauppojen heviosastoilla myydään tähän tarkoitettuja kukkia rasioissa ja ruukuissa. Ne ovat suoraan käyttövalmiita.
Omasta pihapiiristä voit kerätä puhtaita, ilman torjunta-aineita kasvatettuja kukkia, kunhan varmistat, että ne ovat varmasti syötäviä. Esimerkiksi orvokki, krassi, ruiskaunokki ja kehäkukka sopivat ruokien koristeluun. Myös syötäviä villiyrttejä ja niiden kukkia voi käyttää, esimerkiksi käenkaalin eli ketunleivän, peltokanankaalin sekä voikukan kukkia ja nuppuja.
Pihakukissa on usein ötököitä, joten kukat kannattaa upottaa hetkeksi kylmän veteen, kuivata ja tarkistaa, että kaikki hyönteiset poistuivat vesikäsittelyllä.
Myös kukkakaupasta voi hankkia yhden, näyttävän kukan, jota ei ole tarkoitettu syötäväksi, vaan ainoastaan koristeeksi. Kukan varsi pitää suojata ennen kakkuun tökkäämistä. Voit kääriä varren kelmuun tai folioon, tai käyttää kukkakaupasta saatavaa vesiputkiloa, kunhan olet pessyt sen ensin huolella. Myös pihan isoja, näyttäviä upeuksia, esimerkiksi kokonaista syreenin kukkaterttua, voi käyttää katseenvangitsijoina kakkujen koristeissa.
Lisätietoja kasveista ja niiden myrkyllisyydestä löydät Myrkytystietokeskuksen sivuilta.
Porkkanatäytekakkuun tuovat makua täytteen sulatejuusto sekä taikinassa ja kinuskissa käytetty porkkana. Kuva: Sanne KatainenPorkkanatäytekakku
noin 12 annosta
- Ainesosat
- Pohja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 1 ½ dl sokeria
- 3 dl (150 g) porkkanaraastetta
- 100 g voita tai margariinia sulatettuna
- 2 kananmunaa
- Porkkanakinuski
- 1 ½ dl porkkanamehua
- 1 dl raastettua porkkanaa
- 1 ½ dl sokeria
- noin 2 dl vispikermaa
- Täyte
- 75 g voisulaa
- 4 ½ dl tomusokeria
- 300 g sulatejuustoa
- Koristeluun
- ½ dl mantelilastuja paahdettuna
Valmistusohje
Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää porkkanaraaste, voisula ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Pingota leivinpaperi noin ø 21 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, tai kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Anna jäähtyä ennen täyttämistä ja kuorruttamista.
Kakun kypsyessä valmista porkkanakinuski. Laita porkkanamehu, -raaste ja sokeri kattilaan. Keitä hiljalleen, kunnes seos muuttuu siirappimaiseksi, noin 20 min. Siivilöi. Voit tehdä tähän asti etukäteen, mutta keitä kinuski vasta ennen kakun kuorruttamista.
Ennen kakun täyttämistä ja kuorruttamista mittaa porkkanasiirapin määrä. Kumoa siirappi puhtaaseen kattilaan ja lisää saman verran vispikermaa. Kiehauta ja anna kiehua välillä sekoitellen, kunnes seos on muuttunut kinuskiksi, noin 20 min. Tee kinuskista kuulatesti. Tiputa kylmään veteen tippa kinuskia. Jos pisara pysyy koossa ja voit muotoilla sitä, on kinuski valmis. Jos tippa hajoaa veteen, niin jatka keittämistä. Anna kinuskin jäähtyä ennen kuorrutusta.
Irrota kakku vuoasta ja leikkaa se 2 osaan. Siivilöi tomusokeri kulhoon. Lisää voisula ja sulatejuusto. Vatkaa, kunnes kuorrute on tasaista. Jos kuorrute tuntuu liian löysältä, niin siivilöi joukkoon tomusokeria ½ desiä kerrallaan.
Ennen tarjoamista nosta kakun alaosa tarjoiluastalle ja levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle kakun yläpuoli ja kuorruta pinta lopulla täytteellä. Valuta reunoille jäähtynyttä porkkanakinuskia ja koristele keskusta kuumalla pannulla paahdetuilla mantelilastuilla.
Vinkki: Jos porkkanakinuski jähmettyy liikaa, niin lämmitä sitä varovasti. Älä kuitenkaan levitä kinuskia kakun päälle liian kuumana, jotta se ei ole liian juoksevaa ja vie valuessaan mennessään myös kuorrutetta.
Vinkki: Kakku säilyy jääkaapissa pari päivää.
Tiramisu, sopii loistavasti myös valmistujaisjuhliin. Näyttävä kukka viimeistelee kakun tarjolle. Kuvassa olevaa pionia ei ole tarkoitettu syötäväksi, vaan ainoastaan koristeeksi, ja sen varsi on suojattu ennen misuun työntämistä. Kuva: Sanne KatainenTiramisu
noin 10 annosta
- Ainesosat
- 2 dl vahvaa kahvia
- 4 kananmunaa
- ¾ dl sokeria
- 2 prk (à 250 g) mascarponetuorejuustoa
- 1 pkt (200 g) savoiard-keksejä
- 1 plo (5 cl) amarettolikööriä
- (2 tl konjakkia)
- Koristeluun
- 1 rkl kaakaojauhetta
Valmistusohje
Valmista kahvi ja anna jäähtyä.
Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vatkaa hetki. Lisää tuorejuustot ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele joukkoon valkuaisvaahto, kunnes massa on tasaista. Vältä sekoittamasta liian voimakkaasti, jotta vaahto ei laske.
Lisää kahvin joukkoon likööri ja halutessasi pieni tujaus konjakkia. Kasta puolet kekseistä yksitellen nopeasti kahvissa ja siirrä noin 20 × 30 cm kokoisen vuoan pohjalle vieri viereen. Levitä puolet täytteestä keksien päälle. Toista lopuilla kekseillä ja täytteellä. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia.
Ennen tarjoamista siivilöi tiramisun päälle kaakaojauhetta.
Vinkki: Jos koristelet tiramisun yhdellä näyttävällä kukalla, niin kääri sen varsi kelmuun tai folioon ennen tiramisuun painamista. Voit käyttää varren suojana myös kukkakaupoista saatavaa muovista vesiputkiloa. Pese se huolellisesti ennen kakkuun työntämistä.
HUOM! Kuvan pioni on Myrkytystietokeskuksen mukaan ”myrkyllinen mutta pienen määrän syöminen harvoin aiheuttaa oireita”. Tällaisen kukan varsi on aina suojattava huolellisesti ennen kakkuun työntämistä. Halutessaan voi juuri sen kohdan kakusta, jossa varsi on ollut, heittää pois. Harkitse aina huolellisesti juhlasi ja vieraittesi mukaan haluatko käyttää tällaista lievästi myrkyllistä kukkaa ruoan koristeena.
Gluteeniton, britakakun henkinen hyydytetty kakku maistuu ihanasti raparperilta ja kermalikööriltä. Simppelin kaunis koristelu syntyy syötävillä kukilla, esimerkiksi orvokeilla. Kuva: Sanne KatainenGluteeniton raparperijuustokakku
noin 12 annosta
- Ainekset
- Pohja
- ¾ dl perunajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl mantelijauhetta
- 3 kananmunaa
- 1 ¾ dl sokeria
- ¼ dl mantelilastuja
- Raparperihilloke
- 1 liivatelehti
- 250 g raparperia
- 2 dl hillosokeria
- ¼ dl vettä
- ¼ tl kardemummaa
- Raparperi-juustotäyte
- 4 liivatelehteä
- 200 g mascarponejuustoa
- 1 dl sokeria
- 1 dl kermalikööriä (esim. Baileys)
- 2 dl vispikermaa
- 2 dl raparperihilloketta
- Koristeluun
- syötäviä kukkia
Valmistusohje
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi ø 20 cm irtopohjakakkuvuoan pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri. Kääntele jauhoseos varovasti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja ripottele päälle mantelilastut. Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä. Kakku laskee hiukan jäähtyessään.
Pane raparperihillokkeen liivatelehti kylmään veteen. Nosta raparperinpalat kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja kardemumma. Kiehauta ja anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet, noin 10 minuuttia.
Ota kattila liedeltä. Purista liivatteesta vesi ja sekoita se hillokkeeseen. Anna jäähtyä.
Irrota kakkupohja vuoasta ja leikkaa 2 levyksi. Osien siirtelyssä auttaa leveä lasta.
Pese vuoka ja pingota siihen uusi leivinpaperi. Nosta alempi kakkuviipale vuokaan.
Pane täytteen liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sekoita mascarponejuusto, sokeri ja kermalikööri kulhossa. Vaahdota kerma ja kääntele se juustoseokseen.
Purista liivatteista vesi ja liuota ne tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita liivate juustomassaan ohuena nauhana. Sekoita joukkoon jäähtynyt raparperihilloke.
Kaada täyte vuokaan. Nosta kakun yläpuoli juustomassan päälle. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään yön yli.
Irrota kakku vuosta ja siirrä leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Koristele syötävillä kukilla.
Helpossa voileipäkakussa maistuu suomalaisten suosikkipizza: kinkku, ananas ja aurajuusto. Kakku on koristeltu sinihomejuustolla, ruohosipulilla, käenkaalin eli ketunleivän lehdillä sekä peltokanankaalin kukkanupuilla. Kuva: Sanne KatainenHelppo vuokavoileipäkakku
noin 12 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 15 kpl neliönmuotoista, vaaleaa paahtoleipäpalaa
- Kinkkutäyte
- 200 g palvikinkkukuutioita
- ½ tlk (à 400 g) tomaattimurskaa
- 1 tl balsamicokastiketta
- ½ dl ruohosipulia hienonnettuna
- ¼ tl mustapippuria
- Ananastäyte
- 1 tlk ananasmurskaa
- ½ prk (à 200 g) tuorejuustoa
- 1 tl oreganoa
- Kostutus
- 2 dl laihaa lihalientä
- Kuorrutus
- 1 dl vispikermaa
- ½ prk (á 200 g) tuorejuustoa
- Koristeluun
- 75 g homejuustoa muruina
- ¼ dl ruohosipulia hienonnettuna
- ketunleipiä, versoja, syötäviä kukkia
Valmistusohje
Aloita täytteistä. Leikkaa kinkkukuutioita tarvittaessa pienemmiksi. Sekoita täytteen aineet keskenään.
Valuta ananasmurska lävikössä ja painele hiukan, jotta mehu valuu pois. Sekoita murskan joukkoon tuorejuusto ja oregano.
Leikkaa paahtoleipäviipaleista halutessasi reunat ohuelti pois. Voit myös käyttää viipaleet reunoineen. Asettele viipaleet noin 15 × 20 cm kokoisen vuoan pohjalle vieri viereen. Leikkaa viipaleita tarvittaessa sopivan kokoisiksi, niin että vuoan pohja peittyy. Kostuta palat lihaliemellä ja levitä päälle kinkkutäyte. Kokoa toinen kerros samoin ja levitä päälle ananastäyte. Aseta päällimmäiseksi leipäkerros ja kostuta myös se. Pane kakun päälle leikkuulauta painoksi ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.
Kuorrutusta varten vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja jatka vatkausta vielä hetki. Levitä kuorrutus kakun päälle. Koristele homejuustomuruilla, hienonnetulla ruohosipulilla sekä halutessasi versoilla, ketunleivillä tai syötävillä kukilla.
Vinkki: Kakku voi antaa tekeytyä jääkaapissa parikin päivää. Kuorruta ja koristele se kuitenkin vasta tarjoilupäivänä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



