Kysely: Ruuan riittävyys huolettaa puolta suomalaisista ‒ saatavuus pysyy hyvänä, vakuuttaa Huoltovarmuuskeskus
Lähes puolet suomalaista epäilee ruuan riittävyyttä kriisitilanteessa.
Suomalaiset kuluttajat pitävät kotimaista ruuantuotantoa tärkeänä huoltovarmuuden kannalta. Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Petteri KivimäkiHieman yli puolet kuluttajista luottaa ruuan riittävän kaikille kriisitilanteissa, loput ovat epäilevällä kannalla. Asia selviää Ruokatieto Yhdistyksen teettämästä kansalaiskyselystä. Kyselyn toteutti Aula Research Oy.
Suomalainen ruuantuotanto on tärkeää huoltovarmuuden kannalta. Näin ajattelee jopa 86 prosenttia tutkimukseen osallistuneista.
Näkemys yhdistää suomalaisia vahvasti, sillä se jaetaan laajasti suomalaisten kesken riippumatta iästä, tuloluokasta ja asuinalueesta, kerrotaan Ruokatieto Yhdistyksen tiedotteessa.
Luottamus ruuan riittävyyteen kriisitilanteessa on heikointa nuorimpien vastaajien keskuudessa. Kaksi kolmesta yli 65-vuotiaasta vastaajasta uskoo ruuan riittävän, kun taas alle 35-vuotiaista riittävyyteen luottaa alle puolet.
Myös alimmassa tuloryhmässä, jossa kotitalouden tulot jäävät alle 10 000 euroon vuodessa, huoli ruuan riittävyydestä kriisitilanteessa on suurin.
Haastavasta tilanteesta huolimatta ruuan saatavuus on hyvä myös tulevana satokautena, vakuuttaa valmiusasiamies Satu Hulkkonen Huoltovarmuuskeskuksesta Ruokatieto Yhdistykselle.
”Tilanne vaikuttaa ensisijaisesti elintarvikkeiden hintaan, mutta saatavuushaasteiden ennakoidaan olevan vähäisiä tai hetkellisiä. Yksittäiset tuotepuutteet voivat liittyä esimerkiksi pakkausmateriaalien tai tiettyjen raaka-aineiden saatavuuteen.”
Suomi on tällä hetkellä neljännellä sijalla maailman ruokaturvavertailussa (Global Food Security Index). Viime vuonna Suomi oli parhaalla sijalla.
”Ilahduttavaa on suomalaisten kuluttajien vahva arvostus suomalaista ruoantuotantoa kohtaan. Valitsemalla kotimaisia elintarvikkeita kuluttajat voivat osaltaan vahvistaa kotimaisen ruoantuotannon tulevaisuutta”, muistuttaa Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




