Syötkö säännöllisesti lakritsia? Se nostaa verenpainettasi ja vaikutus voi kestää viikkoja
Lakritsialtistus nostaa sekä systolista että diastolista verenpainetta.
Lakritsia nauttineilla henkilöillä solunulkoinen nestetilavuus, ääreisverenkierron vastus ja suurten valtimoiden jäykkyys lisääntyivät kontrolliryhmään verrattuna. Kuva: Sanne KatainenTampereen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan säännöllinen lakritsin syöminen nostaa verenpainetta, ja vaikutus voi kestää viikkoja.
Tutkimuksessa selvisi, että lakritsialtistus nostaa sekä systolista että diastolista verenpainetta.
Verenpaineen nousu vastasi suuruudeltaan verenpaineen laskua, joka keskimäärin saavutetaan yhden verenpainelääkkeen tavanomaisella annoksella.
Lakritsia nauttineilla henkilöillä solunulkoinen nestetilavuus, ääreisverenkierron vastus ja suurten valtimoiden jäykkyys lisääntyivät kontrolliryhmään verrattuna.
Lisäksi lakritsin nauttiminen kasvatti ääreisverisuonista takaisin heijastuvaa paineaaltoa.
"Turhien lääkehoitojen välttämiseksi verenpainepotilailta tulee selvittää, ovatko he mahdollisesti nauttineet lakritsiuutetta - lakritsia, salmiakkia, muita lakritsiuutteella maustettuja makeisia, juomia, luontaistuotteita tai lääkkeenomaisia valmisteita - sillä lakritsiuutteen vaikutus verenpaineeseen voi kestää viikkoja", tutkimuksen tekijä Elina Hautaniemi toteaa Tampereen yliopiston tiedotteessa..
Tutkimuksessa verenpaineeltaan normaalit henkilöt söivät päivittäin kahden viikon ajan lakritsivalmistetta. Lakritsin nauttimisesta aiheutuvia verenkiertoelimistön toiminnan muutoksia tutkittiin sekä koehenkilöiden ollessa makuulla että kallistuskokeen aikana.
Väitöskirjaan voit tutustua tarkemmin tästä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

