Kaksi mehevää voileipäkakkua ‒ kokeile savumuikulla tai parsalla
Voileipäkakku on täydellinen herkku brunssille tai muuhun juhlintaan.Voileipäkakku on siitä hyvä juhlatarjottava, että sen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen syömistä, jolloin maut syventyvät jääkaapissa. Lisäksi vuokaan tehtäessä voileipäkakku pysyy hyvänä hieman kauemminkin lämpimässä ja kulkee vaikka piknikille mukaan.
Fazerin keittiömestari Jaakko Seppä jakoi kaksi voileipäkakkureseptiään. Toisessa maistuu savumuikku, toisessa kasvikset.
Savukalakakku vuoassa
15–20 hengelle, riippuen muun tarjoilun laajuudesta
- Ainekset
- 10–12 viipaletta Fazerin Maalaismonivilja paahtoleipää
- 0,9 kg (netto) säilöttyä savumuikkua
- 12 kananmunaa
- 1 kg ranskankermaa
- 5 oksaa, tai maun mukaan tuoretta tilliä
- 1 dl sinappia, esimerkiksi Auran sinappia
- 1 rkl suolaa
- Koristeeksi
- Savumuikkuja
- Mummonkurkkuja (resepti alla)
- Kananmunarouhetta
- Tilliä
- (Kuivattua/paahdettua leipämurua)
Valmistusohje:
Keitä kananmunia 12 minuuttia, jäähdytä nopeasti ja kuori ne.
Valuta savumuikku ja ota muutama kala sivuun koristelua varten. Raasta kananmunat raastimella tai rouhi ne munaleikkurilla karkeaksi rouheeksi, säästä myös rouhetta koristeeksi noin desi. Hienonna tilli ja yhdistä kaikki ainekset kulhossa tahnaksi.
Levitä leipäviipaleita vuoan pohjalle, tai vaihtoehtoisesti murustele leipä pohjalle.
Lisää puolet tahnasta leipäkerroksen päälle, sitten uusi kerros leipää ja lopuksi loput tahnasta.
Ripottele kakun pintaan koristeeksi kananmunarouhe, muikkuja, valutettua mummonkurkkua ja tillin lehtiä. Kakun koristeeksi voi myös paahtaa paahtoleipää: rouhi paahdettu ja kuivanut leipä pintaan.
Valmista kakku vähintään vuorokautta ennen tarjoilua.
Mummonkurkut
- Ainekset
- 1 kurkku
- 1 dl etikkaa
- 2 dl sokeria
- 1 dl vettä
Valmista liemi: sekoita ainekset, kiehauta ne ja anna jäähtyä. Viipaloi kurkku, sekoita etikkaliemi joukkoon ja anna maustua kylmässä vähintään kaksi tuntia.
Vegaaninen parsa-herkkusienikakku vuoassa
15–20 hengelle, riippuen muun tarjoilun laajuudesta
- Ainekset
- 10–12 viipaletta Fazerin Lempeä Kaura paahtoleipää
- 1 kg Paahdettua parsaa, valkoista ja vihreää (noin kaksi kiloa tuoretta)
- 0,8 kg Marinoituja herkkusieniä
- 0,4 kg Aito ruokafraiche
- 0,15 kg (1,5 dl) paahdettua Auringonkukansiementä
- 0,2 kg valkolupiininversoja (viljeltyä, kaupasta ostettua – ei koskaan
- luonnon/tienvarsien lupiinia, joka on eri laji ja myrkyllinen)
- 1 rkl suolaa
- Pikkusormen vahvuinen nippu tuoretta rakuunaa
- Koristeeksi
- Marinoituja herkkusieniä
- Paahdettuja auringonkukansiemeniä
- Valkolupiininversoja (viljeltyä, kaupasta ostettua – ei koskaan luonnon/tienvarsien
- lupiinia, joka on eri laji ja myrkyllinen)
- Parsannuppuja
- (Kuivattua/paahdettua leipämurua)
Valmista herkkusienet, paahda auringonkukansiemenet ja hienonna valkolupiininversoja hieman. Ota herkkusieniä, valkolupiininversoja ja auringonkukansiemeniä sivuun koristeeksi.
Poista parsoista puiset alaosat ja kuori ne, leikkaa nuput talteen koristeiksi. Paahda parsat uunipellillä 200°C noin 12 minuuttia. Laita hieman jäähtyneet parsat tehosekoittimeen, lisää ruokafraiche, suola ja auringonkukansiemenet. Soseuta parsat ja anna sen jäähtyä. Hienonna rakuuna pyreen joukkoon.
Levitä leipäviipaleita vuoan pohjalle, tai vaihtoehtoisesti murustele leipä pohjalle.
Lisää puolet parsapyreestä leipäkerroksen päälle, kerrosta puolet herkkusienistä pyreen päälle, sitten puolet siemenistä ja valkolupiininversoista. Lisää uusi kerros leipää ja loput pyreestä leivän päälle.
Voit koristella kakun heti kokoamisen jälkeen, tai jättää sen tarjoilupäivään. Ripottele koristeet pyreen päälle. Kelmuta vuoka ja anna sen tekeytyä kylmiössä vähintään vuorokausi.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




