Villikalat vahvemmin suomalaisten ruokapöytiin – uusi ruokatehdas käynnistyy Karkkilassa
Tuotanto alkaa alkuvuodesta.Ruokateknologia-startup Hailia Nordic Oy haluaa tuoda Itämeren villit pikkukalat paremmin osaksi suomalaisten ruokapöytiä.
”Tällä hetkellä Itämeren pikkukalalla syötetään turkiseläimiä, kasvatetaan norjalaista lohta ja ruokitaan tonnikalaa toisella puolella maapalloa. Tässä on aika paljon varaa tehdä asioita fiksummin”, Hailia Nordic Oy:n toimitusjohtaja Michaela Lindström toteaa tiedotteessa.
Hailia kertoo alkavansa valmistaa uudenlaisia ruokia villikaloista, jotka ovat päätyneet perinteisesti eläinten rehuksi. Hailia käyttää esimerkkinä myös silakkaa, jonka yli 100 miljoonan kilon vuotuisesta saaliista on päätynyt lautasille vain noin kolme prosenttia.
”Aikana, jolloin kalalle on maailmalla jatkuvasti tarjontaa suurempi kysyntä ja ylipäänsä ruoasta on globaalisti yhä kovempi pula, on kestämätöntä, että silmittömiä määriä pikkukalaa päätyy lähinnä eläinten ruokintaan. Kehittämämme prosessin avulla pienikokoisia villikaloja voidaan entistä tehokkaammin hyödyntää ensisijaisesti ihmisravinnoksi”, Lindström lupailee.
Hailian tuotanto käynnistyy ensi vuoden alussa Karkkilassa 12 työntekijän voimin. Tuotannon käynnistymisen jälkeen yhtiö julkistaa uudenlaiset pikkukalaruuat. Tarkemmin yhtiö ei vielä kerro, millaisista tuotteista on kyse. Tuotteissa on kuitenkin huomioitu terveellisyys, helppokäyttöisyys ja monipuoliset käyttökohteet.
Hailia sai kerättyä uusia sijoittajia vasta päättyneellä rahoituskierroksella. Mukaan ovat lähteneet muun muassa Tradeka-Yhtiöt, Hieno Group sekä Nordic Foodtech VC.
”Kotimaisille uusille kalatuotteille on markkinoilla merkittävä tarve. Niin kotikokeilla kuin suurtalouskeittiöiden ammattilaisilla on tahtoa ja halua tuontikalan korvaamiseen, mutta markkinoilla on ollut vajetta kotimaisista tuotteista, jotka täyttävät vaatimukset mausta, käytettävyydestä ja hinnasta”, Heino Groupin toimitusjohtaja Petri Heino kommentoi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






