Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Vegaaniset herkut kevään ja kesän juhliin

    Koulunsa päättävissä nuorissa on entistä enemmän vegaaneja. Heidän näköiseensä juhlapöytään katetaan perinteisiä leivonnaisia vegaanisilla tuotteilla toteutettuna.
    Juhlaherkut onnistuvat helposti myös vegaanisina.
    Juhlaherkut onnistuvat helposti myös vegaanisina. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Suklaatäytekakku on näyttävä ja riittoisa leivonnainen. Suklaakuorrutteinen kakku on myös siitä hyvä tarjottava, että sen maku on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä.

    Kakkupohjassa munat korvataan jauhetuilla pellavansiemenillä. Lämpimään veteen sekoitettu pellavansiemenrouhe turpoaa ja muodostaa geelimäisen seoksen. Myös chiansiemenistä voi tehdä munaa korvaavan seoksen.

    Kakkupohja kohotetaan soodalla ja leivinjauheella. Viinietikkalisäys auttaa soodaa kohottamaan kakkupohjaa.

    Kakun voi täyttää mieleisellään hillolla ja pakastetuilla marjoilla. Käytä pakastettuna vain kotimaisia marjoja. Pakastetut tuontimarjat suositellaan kuumennettaviksi. Tuoreita tuontimarjoja voi käyttää kuumentamatta.

    Makean täytekakun ohella voileipäkakut ovat juhlatarjoilun suosikkeja. Myös voileipäkakku on helppo muuntaa vegaaniseksi. Kokoa tarjoilua edeltävänä päivänä. Muutaman päivän ikäiset leipäviipaleet ovat napakampia käsitellä kuin aivan tuoreet.

    Valitse kakkuun vaaleaa leipää, sillä sen maku on melko neutraali. Leikkaa kuivat reunat ohuesti pois ja kuivaa ne korppujauhoiksi. Kostutuksen määrä riippuu leivän tuoreudesta ja täytteiden kosteudesta. Mikäli täyte on kostea, niin pelkkä leipäviipaleiden reunojen kostutus on riittävää.

    Kokoa kakku kuten tiiliseinä, jotta kakku pysyy koossa leikattaessa. Laita joka toiseen kerrokseen kokonaiset leipäviipaleet.

    Vihertäytteeseen tulee pinaattia, joka on tarkoitettu salaattikäyttöön eli sen voi syödä kuumentamatta. Tofutäyte syntyy savunmakuisesta tofusta. Öljyyn säilötyt, kuivatut tomaatit yhdessä basilikan kanssa tuovat väriä ja makua tahnaan. Levitä kuorrute ja koristele tarjoilupäivänä.

    Voileipäkakun kanssa maistuu vesimelonista ja tuoreista vihanneksista koottu salaatti. Marinoitu punasipuli liemineen riittää kastikkeeksi. Värikkäiden kasvisten joukkoon lisätään lopuksi vegaanisia tuorejuustokuutioita.

    Ylioppilasjuhliin leivotaan murotaikinasta lakkeja muistuttavia pikkuleipiä. Täytteeksi sopii siemenetön hillo tai marmeladi.

    Kasta puolet pohjista reunasta sulatettuun tummaan suklaaseen, jotta syntyy lippa. Paina pehmeään lippaan koristeeksi hopeahelmi.

    Kun lipallinen keksi on kuivunut, niin nosta se hillopohjan päälle. Tässä vaiheessa voit pakastaa pikkuleivät vaikkapa pellin päällä. Jäiset ylioppilaat voi latoa sitten rasiaan. Tarjolle pikkuleivät on hyvä laittaa vieretysten, jotta ne pysyvät kauniina.

    Ylioppilaslakkia muistuttavat pikkuleivät ovat klassinen leivonnainen tuoreen ylioppilaan juhlapöydässä.
    Ylioppilaslakkia muistuttavat pikkuleivät ovat klassinen leivonnainen tuoreen ylioppilaan juhlapöydässä. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Ylioppilaspikkuleivät

    noin 50 kpl

    • Ainekset
    • 200 g maidotonta margariinia
    • 2 dl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 4 ½ dl vehnäjauhoja
    • 2 tl leivinjauhetta
    • ½ dl mantelimaitoa
    • Täyte
    • 1 prk (220 g) kivetöntä lakkahilloa
    • Koristeluun
    • 100 g tummaa, vegaanista suklaata
    • hopeahelmiä

    Valmistusohje

    Vaahdota pehmeä margariini ja sokerit. Sekoita taikinaan jauho-leivinjauheseos. Lisää lopuksi mantelimaito. Anna taikinan tekeytyä pari tuntia kylmässä.

    Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla pyöreitä, halkaisijaltaan noin 4 cm:n kakkuja. Esimerkiksi pieni lasi on hyvä muotti.

    Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia. Jäähdytä.

    Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Ota puolet kakuista ja kasta reuna suklaaseen. Paina pehmeään suklaaseen koristehelmi. Anna jähmettyä leivinpaperilla.

    Levitä hilloa toiselle puoliskolle ja nosta suklaalippainen päälle.

    Pakasta ylioppilaat esimerkiksi tarjottimen päällä ja lado jäisenä rasiaan. Laita tarjolle laakealle vadille vieretysten, jotta suklaalippa pysyy siistinä.

    Raikas, kesäinen vesimelonisalaatti maistuu sellaisenaan tai voileipäkakun kanssa.
    Raikas, kesäinen vesimelonisalaatti maistuu sellaisenaan tai voileipäkakun kanssa. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Vesimelonisalaatti

    10 annosta

    • Ainekset
    • 1 (noin 1 kg) vesimeloni
    • 1 (200 g) kurkku
    • 1 pussi jäävuorisalaattia
    • 1 ruukku rucolaa
    • 1 punasipuli
    • 3 rkl rypsiöljyä
    • ½ limetin raastettu kuori ja mehu
    • ½ tl sokeria
    • ½ tl suolaa
    • 1 prk (200 g) vegaanisia juustokuutioita (Rainbow Vegan greak cubes)
    • ½ ruukkua korianteria

    Valmistusohje

    Kuori ja leikkaa punasipuli ohuen ohuiksi renkaiksi.

    Sekoita limetin raastettu kuori ja mehu öljyyn. Mausta sokeri- ja suolaripauksella. Sekoita punasipulirenkaat maustumaan seokseen.

    Kuori ja kuutioi vesimeloni. Nypi mahdolliset isoimmat siemenet pois. Leikkaa kurkku suikaleiksi. Pese, kuivaa ja revi salaatti ja rucola ison, laakean vadin pohjalle.

    Kerrostele päälle melonikuutiot, kurkkusuikaleet, punasipuli liemineen sekä valutetut juustokuutiot. Sekoita kevyesti. Koristele salaatti korianterilla.

    Koristele voileipäkakku niin, että jokaiseen palaan tulee tasaisesti päällä olevia koristeita.
    Koristele voileipäkakku niin, että jokaiseen palaan tulee tasaisesti päällä olevia koristeita. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Suolainen vegekakku

    10‒12 annosta

    • Ainekset
    • 16 viipaletta isoa täysjyväpaahtoleipää
    • Kostutus
    • ½ ‒1 dl kauramaitoa
    • Tofu-tomaattitäyte
    • 1 pkt (300 g) savunmakuista tofua
    • 1 prk (90/180 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
    • 1 ruukku basilikaa
    • ½ tl suolaa
    • ½ tl mustapippurirouhetta
    • ¼ tl sokeria
    • Vihertäyte
    • 1 pussi (80 g) babypinaattia
    • 1 (noin 200 g) kypsä avokado
    • 1 valkosipulin kynsi
    • ½ tl suolaa
    • 1 tl sokeria
    • ¼ tl valkopippuria
    • 1 limetin kuori ja mehu
    • Pinnalle
    • 1 prk (150 g) kaura fraichea
    • 1 ½ dl vegemajoneesia
    • 1 tl sokeria
    • ¼ tl suolaa
    • 1 rkl limetin mehua
    • Koristeeksi
    • minitomaatteja
    • rucolaa
    • kurkkua
    • basilikaa
    • herneenversoja
    • sarviorvokkeja

    Valmistusohje

    Valmista ensin täytteet. Laita tofu, aurinkokuivatut tomaatit sekä basilikanlehdet monitoimikoneeseen. Soseuta tahnaksi. Lisää tomaattien maustettua lientä sen verran, että tahnasta tulee levitettävä. Mausta levite.

    Vihertäytteeseen huuhtele ja kuivaa pinaatinlehdet. Laita monitoimikoneen kulhoon. Lisää avokadon kypsä sisusta ja kuorittu valkosipuli. Raasta joukkoon hyvin pestyn limetin kuori ja purista myös mehu. Soseuta ainekset. Mausta seos.

    Tee kahdesta osittain päällekkäin asetetusta leivinpaperista alusta. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuesti pois. Levitä neljä leipäviipaletta vierekkäin. Kostuta pullasudilla. Levitä puolet tofutäytteestä leipäviipaleille.

    Seuraavaan kerrokseen tulee myös neljä leipäviipaletta. Leikkaa yksi leipäviipale keskeltä poikki. Laita reunoihin puolikkaat ja keskelle kokonaiset viipaleet. Kostuta tarvittaessa leipäviipaleet ja levitä päälle vihertäyte.

    Seuraavaan kerrokseen neljä kokonaista leipäviipaletta, kostutus ja päälle loppu tofutäyte. Laita päälle reunoihin puolikkaat leipäviipaleet ja keskelle kolme kokonaista. Kostuta pinta.

    Kiedo kakku pohjapapereiden sisään tiukaksi paketiksi ja laita muovipussiin. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.

    Nosta tarjoiluvadille. Tasoita reunat tarvittaessa.

    Vatkaa majoneesi ja fraiche sekaisin ja mausta. Levitä seos kakun päälle ja reunoille. Koristele kakku, reunoille herneenversoja. Poista paperit.

    Tuoreilla vadelmilla ja pähkinöillä koristeltu suklaakakku on juhlapöydän keskipiste.
    Tuoreilla vadelmilla ja pähkinöillä koristeltu suklaakakku on juhlapöydän keskipiste. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Vegaaninen suklaakakku

    12 annosta

    • Ainekset
    • 1 ½ rkl pellavasiemenrouhetta
    • 4 rkl kuumaa vettä
    • 1 ½ dl rypsiöljyä
    • 4 dl barista kauramaitoa
    • 1 ½ rkl omenaviinietikkaa
    • 1 rkl vaniljasokeria
    • 4 dl sokeria
    • ½ tl suolaa
    • 5 dl vehnäjauhoja
    • 2 dl kaakaojauhetta
    • 1 tl ruokasoodaa
    • 2 tl leivinjauhetta
    • Kostutus
    • 1 ½ dl barista kauramaitoa
    • 1 tl vaniljasokeria
    • Täyte
    • 1 prk (500 g) vadelmahilloa
    • 1 l kotimaisia, pakastettuja vadelmia
    • Kuorrute
    • 150 g tummaa suklaata, vegaanista
    • 25 g maidotonta margariinia
    • 2 rkl barista kauramaitoa
    • Koristeluun
    • tuoreita vadelmia
    • pähkinöitä
    • Tarjoiluun
    • 1 prk (250 ml) kauravispiä
    • 1 prk (2 dl) greek style gurt
    • 1 rkl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria

    Valmistusohje

    Sekoita kulhossa pellevansiemenrouhe kuumaan veteen. Anna turvota ja jäähtyä noin 5 minuuttia.

    Lisää kauramaito, öljy, viinietikka, suola ja sokerit. Sekoita hetki.

    Mittaa toiseen kulhoon jauhot, kaakao, sooda ja leivinjauhe. Sekoita jauhoseos kauramaitoseokseen.

    Voitele halkaisijaltaan noin 20 cm:n tasapohjainen vuoka margariinilla. Ripottele korppujauhoja pinnalle. Kaada taikina vuokaan.

    Paista 175 asteessa noin 1 tunti 15 minuuttia.

    Leikkaa jäähtyneenä neljään osaan. Kostuta pohjat vadelmamehulla. Levitä väleihin vadelmahilloa ja vadelmia.

    Anna kakun tekeytyä viileässä yön yli.

    Sulata kattilassa margariini, lisää kauramaito ja suklaa paloina. Kuumenna sekoittaen tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille. Koristele.

    Tarjoa kakun kanssa halutessasi kauravispistä ja vegaanijugurtista tehtyä vaahtoa.