Kantarellipiiras hurmaa kaikki sienien ystävät – kylmäsavuporo tuo makuun potkua
Kantarellipiiras on oiva alkupala kesän juhliin.
Ikihyvä kantarellipiiras saa pohjoista potkua kylmäsavuporosta ja maistuu kekkereiden alkupalana. Kuva: Sanne KatainenKantarelli-poropiiras
- noin 12 palaa
- Ainekset
- 125 g voita
- 2½ dl graham- tai hiivaleipäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ¼ tl suolaa
- 1 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
- 2 rkl kylmää vettä
- Täyte
- noin 500 g kantarelleja
- 1 sipuli
- 1 rkl voita
- 2 rkl sitruunamehua
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 prk (200 g) ranskankermaa
- 3 kananmunaa
- 50 g poron kylmäsavupaistia silputtuna
- 2 dl mustaleimaemmentaalijuustoraastetta
- 1 rkl rosmariinia hienonnettuna
- Päälle
- rucolaa
Valmistusohje
Mittaa paloiteltu kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ainekset leikkuuterällä murumaiseksi seokseksi. Lisää juustoraaste ja vesi. Sekoita edelleen, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Vältä turhaa sekoittamista.
Taputtele taikina voidellun piirasvuoan (halkaisija 28 senttiä) pohjalle ja reunoille. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja silppua sipuli.
Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää voi ja sipulit. Kääntele hetki. Lisää sitruunamehu ja mausteet. Hauduta hetki ja anna seoksen jäähtyä.
Sekoita ranskankerma ja munat kulhossa. Lisää poro, juustoraaste, rosmariini ja jäähtynyt kantarelliseos.
Pistele piiraspohja haarukalla ja esipaista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia.
Levitä täyte vuokaan ja tasoita pinta. Jatka piirakan kypsentämistä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi ennen tarjoilua. Lisää päälle rucolanlehtiä koristeeksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


