Poronpaahtopaistit smetanakastikkeessa
Hyvää poron kokolihaa ei kannata kypsentää arpapelillä summanmutikassa, vaan käyttää paistolämpömittaria. Paras sisälämpö poron murealle kokolihalle on noin 59 astetta, jolloin liha jää sisältä punertavaksi. Läpikypsäksi poronfileitä ja -paisteja ei kannata kypsentää, koska silloin niihin tulee herkästi maksan makua. Kun poronpaahtopaistit kypsentää sisältä roseeksi, niin liha suorastaan sulaa suuhun. Paahtopaistit ovat melko hintavia, joten ne sopivat juhlavammalle sunnuntaiaterialle. Arvokkaalle lihalle tekee kunniaa herkullisessa smetanakastikkeessa kypsentäminen, ja paistolämpömittaria käytettäessä lopputuloksesta saa juuri haluamansa kaltaista.
Meheväksi kypsennetyt poronpaahtopaistit ja herkullinen smetanakastike ovat juhlavaa sunnuntairuokaa. Kuva: Kari SalonenPoronpaahtopaistit smetanakastikkeessa
4 annosta
Ainekset
- 4 (n. 450 g) poronpaahtopaistia (pakaste)
- 1 rkl voita
- 1 ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 2 dl kantarelleja (pakaste)
- ½ (à 150 g) purjo
- 1 ½ dl valkoviiniä
- 1 dl vettä
- 1 rkl riistafondia
- 2 dl ruokakermaa
- 1 prk (200 g) smetana
- (vaaleaa suurustetta esim. Maizena)
Valmistusohje
Ota sulaneet lihat huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamista. Leikkaa tarvittaessa pinnalla olevat kalvot pois. Pyyhi lihat kuiviksi.
Kuumenna pannulla voita ja ruskista paistit kauttaaltaan. Mausta puolella teelusikallisella suolaa ja neljäsosa teelusikallisella mustapippuria. Siirrä sivuun odottamaan.
Paloittele sulaneet sienet tarvittaessa. Pese ja viipaloi purjo.
Kuullota sieniä ja purjoa hetki voissa kattilassa. Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa. Lisää vesi, fondi, kerma ja smetana. Sekoita ja anna kiehahtaa.
Pane isoimpaan paistiin paistolämpömittari ja nosta lihat kastikkeeseen. Kaada kastikkeeseen myös lihoista mahdollisesti irronnut lihasneste. Peitä kattila kannella ja laske hellan lämpö minimiin. Anna lihojen hautua, kunnes mittari näyttää 59 astetta. Nosta lihat pois kastikkeesta ja anna vetäytyä hetki.
Kiehauta kastike ja suurusta tarvittaessa vaalealla suurusteella pakkauksen ohjeen mukaan.
Viipaloi lihat ja tarjoa smetanakastikkeen ja Lapin puikula -perunoiden kanssa.
Vinkki: Voit käyttää myös kuivattuja sieniä. Liota niitä vedessä puoli tuntia ennen ruuanvalmistusta ja paloittele tarvittaessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
