Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Mansikkatrifle

    Resepti jäi mukaani Kanadasta biisonitilalta. Emäntä tekaisi sen nopeasti kaupan valmistuotteista suurelle vierailijaryhmälle. Tämä on helppo kesäinen hätävaratarjoomus yllättäville vieraille tai omaan, yllättävään makeanhimoon mökillä, asuntoautossa tai vaunun kausipaikalla. Kun pitää kaapissa jemmassa jotain kaupan valmiskakkua tai hyviä keksejä, vaniljakastiketta ja kermavaahtopurkin, hätätilanteessa jälkkäriin tarvitaan vain sesongin tuoreet marjat. Kun odotettuja vieraita halutaan hemmotella oikein pitkän kaavan kautta, aloitetaan leipominen enkelikakusta ja keitetään itse paksu vaniljakiisseli!
    Enkelikakku kootaan isoon lasimaljaan. Siitä riittää jälkiruokaa isollekin porukalle.
    Enkelikakku kootaan isoon lasimaljaan. Siitä riittää jälkiruokaa isollekin porukalle. Kuva: Sanne Katainen

    Mansikkatrifle

    Ainekset

    Enkelikakku (Angel food cake)

    • 3 dl munanvalkuaisia (noin 9 isoa munaa)
    • 3,5 dl erikoishienoa sokeria
    • 2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
    • 1½ tl ruokasoodaa
    • 1 tl vanilliinisokeria
    • 1/4 tl suolaa

    Valmistusohje

    Erottele munanvalkuaiset vatkauskulhoon ja anna lämmetä huoneenlämpöisiksi noin puolen tunnin ajan.

    Sekoita sooda, vanilliinisokeri ja suola valkuaisseokseen ja vatkaa keskinopeudella, kunnes vaahtoon muodostuu pehmeitä huippuja. Jatka vatkaamista kovalla nopeudella samalla lisäten sekaan 2,5 desilitraa sokeria pienissä, noin kahden ruokalusikallisen erissä. Vatkaa, kunnes vaahdon huiput muuttuvat pysyviksi.

    Sekoita hyvin jauhot ja 1 dl sokeria. Sekoittele jauho-sokeriseos varovaisesti vaahdon sekaan. Kaada taikina voitelemattomaan kahvikakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 35–40 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

    Ota vuoka uunista, käännä ylösalaisin ja anna jäähtyä vuoassa noin tunnin ajan. Irrota kakku vasta sen jälkeen. Kakku tahtoo tarttua vuoan reunoihin, joten painele kakun ja vuoan väli veitsellä. Kakun ulkonäöllä ei ole tässä niin väliä, koska se leikellään triflen sekaan kuutioiksi.

    Vaniljakiisseli

    Ainekset

    • 3/4 dl maissitärkkelystä
    • 150 g sokeria
    • 1/4 tl suolaa
    • 7,5 dl täysmaitoa
    • 1 3/4 dl kuohukermaa
    • 6 keltuaista
    • 3 rkl voita
    • runsaasti vanilliinisokeria

    Valmistusohje

    Sekoita maissitärkkelys, sokeri ja suola kattilanpohjalla. Lisää keltuaiset, maito ja kerma. Vispaa aineet huolellisesti sekaisin niin, ettei seokseen jää kokkareita. Käännä hella päälle ja jatka sekoittamista, kunnes se kiehahtaa. Kiisseli kuohuu todella helposti yli tai palaa pohjaan, joten hämmennä koko kuumentamisen ajan! Jatka keittämistä viitisen minuuttia, kunnes seos on kunnolla saonnut. Lisää voi ja vanilliinisokeri. Anna jäähtyä.

    Itse käytin tähän kaikki enkelikakun teosta jääneet munankeltuaiset ja lisäsin vain nestemäärää. Ei haittaa, vaikka vaniljakastiketta on triflessä vähän runsaammin. Turha hyviä keltuaisia on poiskaan heittää!

    Trifle

    • Enkelikakkua
    • Vaniljakiisseliä
    • Sesongin marjoja
    • 5 dl kuohukermaa vatkattuna päälle

    Valmistusohje

    Leikkele enkelikakku suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Kostuta sitruunasoodalla tai aikuisille tarjoiltaessa esimerkiksi madeiralla tai sherryllä. Lado kerros kakkupaloja tarjoilukulhon pohjalle. Kaada päälle vaniljakiisseliä ja lado sen päälle paloiteltuja mansikoita. Jatka kerrosten latomista kuppi täyteen. Vatkaa lopuksi kerma ja nostele vaahtoa kulhon päälle. Koristele marjoilla.

    Tästä saa myös kivan henkilökohtaisen jälkiruoan, kun tarjoilee sen kauniisti ladottuna annoskupeista.