Burgundinpata
Valitse burgundinpataan naudan tai hirven paistia. Kypsennysaika riippuu lihan mureudesta. Sisä- ja paahtopaisti ovat mureampia kuin ulko- ja kulmapaistit. Kastikkeen täyteläinen maku syntyy mausteilla, punaviinillä ja pekonilla. Alkuaan pataan on käytetty nesteeksi Pinot Noir -rypäleistä valmistettua Burgundin punaviiniä. Punaviiniksi sopii hyvin ruokakaupasta saatava punaviini, myös alkoholiton vaihtoehto. Samaa viiniä voi tarjota ruokajuomana.
Pitkään haudutettu burgundilainen lihapata on ranskalaisen keittiön perinnettä. Kuva: Jaana KankaanpääBurgundinpata
6 annosta
Ainekset
- 600 g naudan paistia
- voita
- 1 pkt (170 g) pekonia
- 1 sipuli
- 200 g tuoreita herkkusieniä tai suppilovahveroita
- 1 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippurirouhetta
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 4 dl vettä
- 2 dl punaviiniä
- 3 rkl tomaattisosetta
- 3 porkkanaa
- 2 laakerinlehteä
- 2 valkosipulinkynttä
- 3–4 timjamin oksaa
- 2 dl hillosipuleita
Valmistusohje
Leikkaa liha kuutioiksi. Suikaloi pekoni. Puhdista herkkusienet ja halkaise pienet, viipaloi isot.
Ruskista lihapalat muutamassa erässä. Siirrä ruskistetut lihat pataan tai kattilaan. Huuhtele hiukan jäähtynyt pannu välillä. Ripottele suola, pippuri ja jauhot lihojen pinnalle. Lisää kylmä vesi, viini ja tomaattisose. Viiniksi käy vähittäiskaupasta saatava alkoholiton tai mieto punaviini. Sekoita hyvin ja kypsennä kannen alla noin puoli tuntia.
Ruskista pekonisuikaleet pannulla, lisää sienet, kuutioitu sipuli. Kuullota ja lisää pataan. Lisää myös paloitellut porkkanat, hienonnetut valkosipulinkynnet, laakerinlehdet ja timjamit pataan. Hauduta kypsäksi, noin puoli tuntia. Aika riippuu lihan mureudesta. Sekoita hillosipulit pataan ja kuumenna.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

