Hellan kulmalla: Kolmen euron rumeliinille ruokapöytäraati näytti peukkua
Eksoottiset hedelmät kannustavat kokeilemaan uusia makuja.Äitini kertoo tarinaa, kuinka hän lapsena sodan jälkeen matkusti junalla sukuloimaan Suonenjoelle.
Vieressä istuneilla naisilla oli jaloissaan korikassi täynnä yhtä ja toista uteliasta pientä tyttöä kiinnostavaa tavaraa ja tilpehööriä. Naiset kai halusivat ilahduttaa lasta ja ojensivat kassinsa kätköstä äidilleni suuren oranssin ihmeen: appelsiinin.
Appelsiinit olivat Suomessa tuolloin hyvin harvinaisia, varmaankin mustasta pörssistä hankittuja, eikä äitinikään ollut moista koskaan nähnyt. Hedelmä oli kuulemma hapan ja pahanmakuinen.
Nykyään kaupan hedelmäosastot ovat pullollaan eksoottisia hedelmiä. Itse nappaan ostoskoriin useimmiten appelsiinejä, omenoita, klementiinejä ja joskus banaaneja, ananaksen tai mangon.
Lapseni sen sijaan keräilee puolisoni suostumuksella koriin kaikenmoisia karvaisia, ryppyisiä ja hassunnimisiä hedelmiä, joiden kuorimisohjeita googletan netistä.
Olemme maistelleet ainakin rambutania, litchiä, suklaa-appelsiinia, lohikäärmehedelmää, kookospähkinää, pomeloa, kumkvattia... Eilen liukuhihnalle nousi muiden ostosten joukossa keltainen, vähän greippiä suurempi röpelöinen ugli.
Koska lasten kanssa ruokapöydässä tulee usein hoettua, kuinka kaikkea pitää rohkeasti ainakin maistaa, en tohtinut torpata ostosta – toivottavasti hedelmähankinta kannustaa jatkossakin maistelemaan uusia ruokatuttavuuksia avoimin mielin. Kolme euroa yhdestä röpelöhedelmästä oli silti aika paljon.
Toiselta nimeltään ugli on muuten rumeliini. Se on mandariinin ja greipin luonnonristeymä, joille on ominaista ryppyinen ja epäsäännöllinen ulkomuoto.
Hedelmähyllyn rumiluksen maulle näytettiin pöydässä peukkua; vähän kirpeä mutta ei liian, juuri sellainen, millaiseksi greipin ja mandariinin liiton kuvittelisikin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






