Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Valuvaa kinuskia ja raikasta vadelmaa – monivaiheinen täytekakku on juhlapöydän kuningatar

    Jos olet valmis haasteeseen ja haluat yllättää juhlavieraat, kokeile tätä hurmaavaa täytekakkua. Lue ensin ohjeet kunnolla läpi ja seuraa reseptiä, niin onnistut kyllä.
    Upean kinuski-vadelmakakun kinuski on keitetty kuohukermasta, mutta vispikermastakin onnistuu. Kuorrutus kinuskin alla on voikreemiä.
    Upean kinuski-vadelmakakun kinuski on keitetty kuohukermasta, mutta vispikermastakin onnistuu. Kuorrutus kinuskin alla on voikreemiä. Kuva: Jarno Mela

    Aloittelevan kakkumaakarin kannattaa seurata reseptiä eikä lannistua, vaikka kakusta ei heti tulisi täydellistä. Sitten kun tietää, miten raaka-aineet käyttäytyvät, voi ruveta soveltamaan.

    Kakkujen koristelua helpottavat pyörivä kakkualusta, kunnollinen metalliraappa ja kulmapalettiveitsi. Kastikepullolla saa tehtyä nätit valumat, tosin lusikka käy yhtä hyvin.
    Kakkujen koristelua helpottavat pyörivä kakkualusta, kunnollinen metalliraappa ja kulmapalettiveitsi. Kastikepullolla saa tehtyä nätit valumat, tosin lusikka käy yhtä hyvin. Kuva: Jarno Mela

    Kinuski-vadelmakakku

    12–15 hengelle

    • Pohja
    • 4 isoa kananmunaa
    • 2 dl sokeria
    • 1,75 dl vehnäjauhoja
    • 0,75 dl perunajauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • 2 rkl rypsiöljyä

    Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi yleiskoneella/sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne kuohkeaan vaahtoon siivilän läpi vuorotellen öljyn kanssa. Nostele taikina varovasti nuolijan kanssa sekaisin, älä vatkaa taikinaa voimakkaasti.

    Kaada taikina halkaisijaltaan 20 cm:n voideltuun kakkuvuokaan ja paista tasalämmöllä 175 asteessa uunin keskitason alapuolella noin 35–40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puisella tikulla. Kypsästä pohjasta ei jää tikkuun raakaa taikinaa. Tarkkaile aina paistoa, sillä jokainen uuni on erilainen ja siksi paistoaika on viitteellinen.

    Anna kypsän pohjan jäähtyä vuoassa vähintään puoli tuntia ja kumoa se sitten jäähtymään leivinpaperin päälle.

    Vinkki: Kakkupohja kannattaa aina tehdä edellisenä päivänä ennen täyttöä, näin sitä on helpompi leikata ja käsitellä täyttäessä. Säilytä kakkua kelmuun käärittynä jääkaapissa.

    • Kostutus
    • 1 dl maitoa
    • 1 tl vaniljasokeria

    Kostuta kakku maito-vaniljasokeriseoksella.

    • Kinuski kakun väliin
    • 2 dl fariinisokeria
    • 2 dl kuohukermaa
    • 10 g voita

    Kuumenna kattilassa fariinisokeri ja kuohukerma kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen 6–7 minuuttia, kunnes kinuskin rakenne on hieman paksuuntunut. Kakun väliin tulevan kinuskin voi jättää hieman pehmeämmäksi kuin kakun päälle tulevan kinuskin.

    Lisää valmiin kuuman kinuskin joukkoon nokare voita. Anna jäähtyä.

    Vinkki: Kakun väliin tulevan kinuskin voi keittää valmiiksi edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.

    Voit käyttää myös valmista kinuskikreemiä.

    • Vadelmatäyte
    • 2,5 dl kotimaisia pakastevadelmia
    • +2 dl kotimaisia pakastevadelmia täytteen sekaan
    • 150 g tuorejuustoa
    • 0,75 dl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 2,5 dl vispikermaa
    • 4 liivatetta
    • 2 rkl vettä

    Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

    Sulata ja soseuta vadelmat (2,5 dl) sileäksi. Sekoita sose, tuorejuusto ja sokerit.

    Vatkaa kerma vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan.

    Kuumenna vesi ja liota pehmenneet liivatteet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston sekaan samalla koko ajan sekoittaen.

    Lisää joukkoon vielä kermavaahto ja nostele täyte tasaiseksi nuolijalla.

    Kakun kokoaminen

    Vinkki: Vadelmatäytettä tulee melko korkea kerros kakun väliin ja se hyydytetään liivatteella. Tämän takia kakku on hyvä kasata joko kakkuvuokaan tai rengasvuokaan, kunnes täyte on hyytynyt. Kakun voi kasata samaan vuokaan, jossa paistoit pohjan tai käyttää apuna rengasvuokaa/irtopohjavuoan reunoja kakun ympärillä.

    Leikkaa jäähtynyt ­kakkupohja kolmeen osaan veitsellä. Aseta ensimmäinen kakkupohja alustalle ja rengasvuoka sen ympärille.

    Kostuta pohjaa vaniljamaidolla, ja lisää päälle puolet jäähtyneestä kinuskista.

    Lisää kinuskin päälle tasaisesti puolet vadelmatäytteestä ja sen päälle 1 dl pakastevadelmia tasaisesti.

    Nosta päälle keskimmäinen kakkupohja. Kostuta taas pohja vaniljamaidolla ja lisää päälle loput kinuskit. Lisää edelleen loput vadelmatäytteestä kinuskin päälle ja täytteen päälle vielä 1 dl vadelmia.

    Aseta kakkupohjan kansi ylimmäiseksi ja kostuta sekin vaniljamaidolla.

    Laita kelmu suojaamaan kakun pintaa ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin yön yli tai vähintään 6 tunniksi.

    • Voikreemi
    • 300 g voita
    • 6 dl tomusokeria
    • 4 rkl maitoa
    • (tippa lilaa pastaväriä)

    Vatkaa pehmeä huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi yleiskoneella/sähkövatkaimella. Tähän menee aikaa vähintään 5 minuuttia.

    Lisää tomusokeri parissa erässä ja jatka vatkaamista vielä ainakin 5 minuuttia.

    Lisää huoneenlämpöinen maito ruokalusikallinen kerrallaan ja jatka vatkaamista vielä pari minuuttia.

    Värjää halutessasi kreemi valkoisemmaksi pienellä tipalla lilaa pastaväriä. Se taittaa keltaisen kreemin valkoisemmaksi.

    Nosta hyytynyt kakku kylmästä ja poista reunavuoka. Levitä pehmeä kreemi kakun päälle kauttaaltaan pyörivää kakkualustaa, palettiveistä ja raappaa apuna käyttäen.

    Nosta kuorrutettu kakku jääkaappiin kovettumaan ennen kinuskivalumien lisäämistä.

    Säästä jäljelle jäänyt kreemi kakun koristeluun.

    • Valuva kinuski kakun päälle
    • 2 dl kuohukermaa
    • 2 dl fariinisokeria
    • 5 g (pieni nokare) voita

    Keitä kinuski, kun kakun kreemi on jähmettymässä jääkaapissa.

    Lisää kattilaan fariinisokeri ja kuohukerma. Lämmitä seos kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen 7–9 minuutin ajan, kunnes seos paksunee ja kylmään veteen tiputtaessa kinuski jähmettyy juuri ja juuri pisaraksi. Varo keittämästä liikaa, ettei kinuskista tule liian kovaa.

    Lisää valmiiseen kuumaan kinuskiin pieni nokare voita ja anna kinuskin jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoittaen.

    Kun kinuski on jäähtynyt tarpeeksi, nosta kakku jääkaapista ja valuta kinuski kakun päälle. Valutus onnistuu parhaiten muovisesta kastikepullosta, mutta onnistuu myös hyvin lusikalla.

    Aloita valuttamalla kakun reunat, etene järjestyksessä. Lopuksi kaada kinuskia kakun keskelle ja levitä kinuski tasaisesti kakun pinnalle reunoihin saakka palettiveistä apuna käyttäen. Nosta kakku jääkaappiin, jotta kinuski jähmettyy.

    • Koristeet
    • voikreemiä
    • kuivattua vadelmarouhetta
    • 100 g vadelmia
    • sitruunamelissaa

    Pursota kreemistä kiehkuroita kakun päälle. Ripottele päälle kuivattua vadelmarouhetta ja asettele vadelmia pursotusten päälle.

    Viimeistele kakku sitruunamelissan lehdillä ja nauti.

    Vinkki: Korkeaa kakkua kannattaa aina leikata terävällä veitsellä.