
Karjalanpiirakat porotwistillä ovat herkkusuun mieleen – katso myös mestarileipurin vinkit
Kotileipomo Sorsan omistaja Anna-Liisa Karpathakis antaa reseptinsä ja leipomisvinkkinsä, jolla pyöräytät herkulliset piirakat.Karjalanpiirakat ovat todellista käsityötä, mutta kaiken vaivan väärtejä. Täytteeseen lisättävä ihanan suolainen kylmäsavupororouhe antaa uuden vivahteen perinneherkulle. Sitä ei edes tarvita paljon.
Poropiirakat
Taikina
- 3 dl hienoa ruisjauhoa
- 1 dl karkeaa ruisjauhoa
- 1 dl vehnäjauhoa
- 2,5 dl kylmää vettä
- 1,5 tl suolaa
- alustamiseen hienoa ruisjauhoa
Riisipuuro
- 10 dl täysmaitoa
- 2 dl
- vettä
- 2 dl puuroriisiä
- 1 dl kylmäsavupororouhetta
- 0,5 tl suolaa
Tee ensin riisipuuro. Kiehauta vesi, lisää kiehuvaan veteen riisi ja keitä vesi-riisiseosta miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt. Sekoita huolellisesti. Lisää maito ja anna porista hiljalleen noin tunti välillä sekoittaen. Mausta suolalla. Sekoita 1 dl pororouhetta kuumaan puuroon ja anna puuron jäähtyä vähintään puoli tuntia.
Tee kuoritaikina. Mittaa kulhoon kylmä vesi ja suola ja lisää jauhot hyvin sekoittaen, ensin esimerkiksi puulastalla ja lopuksi kädellä vaivaten. Nosta taikina pois kulhosta ja vaivaa sitä tason päällä. Lisää tasolle hienoa ruisjauhoa alustaessa. Taikinan tulee olla kiinteää, mutta notkeaa ja helposti työstettävää.
Anna-Liisa Karpathakis on leiponut piirakoita lapsesta lähtien. Hän neuvoo vaivaamaan taikinaa tarpeeksi kauan sitkon aikaansaamiseksi. Taikina pyöritellään sen jälkeen tangoiksi. Kuva: Lari LievonenMykyjen tekeminen: Lisää alustalle hienoa ruisjauhoa. Jaa taikina ahteen osaan ja muotoile kahdeksi tasapaksuksi tangoksi. Leikkaa tangoista samankokoisia mykyjä. Mitä isompia mykyt ovat, sitä paksumpi kuori karjalanpiirakkaan tulee. Ripottele mykyjen päälle hieman ruisjauhoa, ja peitä ne esimerkiksi tuorekelmulla, etteivät ne kuivu.
Kakkaroiden tekeminen: Lisää alustalle runsaasti hienoa ruisjauhoa. Paina myky kämmenellä litteäksi jauhokasan keskelle ja kauli pulikalla mykyä ensin pystysuunnassa. Käännä puoliksi tehty kakkara leveyssuuntaan ja kauli kakkaraa jälleen pystysuunnassa. Täten kakkarasta tulee pyöreä. Huolehdi, että jauhoja on tarpeeksi, jottei taikina jää kiinni pulikkaan tai alustaan. Kokoa kakkaroista pino ja peitä ne tuorekelmulla, jotteivät kakkarat pääse kuivumaan.
Puuron levittäminen kakkaran päälle: Työalustalla tulee olla nyt mahdollisimman vähän ruisjauhoa. Ota hieman jähmettynyt riisipuuro esille. Levitä työalustalle kakkara, ja levitä ruokalusikallinen riisipuuroa kakkaran keskelle, mahdollisimman tasaisesti.
Rypyttäminen: Taita kakkaran reunat riisipuuron päälle. Voit rypyttää piirakan kiinni esimerkiksi etusormilla, jolloin voit edetä alhaalta ylös siten että “työnnät” hieman piirakan reunoja alaspäin liikkuessa. Täten karjalanpiirakkaan tulee rypytyksen muotoa. Sulje lopuksi piirakan alaosa kiinni peukaloilla.
Paistaminen ja voiteleminen: Voitele pelti voilla. Nosta rypytetyt piirakat pellin päälle. Paista uunin keskitasossa 300 asteessa 15–20 minuuttia. Jos uunia ei voi laittaa 300 asteeseen, voit vaihtoehtoisesti paistaa piirakat 275 asteessa noin 20–25 minuuttia. Lopuksi voitele piirakat voisulalla.
Anna-Liisan vinkit piirakoiden tekoon
Muista vaivata taikinaa tarpeeksi paljon, että syntyy sitkoa.
Tee suun mukainen puuro – jokainen emäntä tekee tavallaan.
Ota käteen sopiva pulikka, jolla pyörittelet kuoret ohuiksi.
Voitele piirakat uunista otettuina voisulalla käyttämällä pullasutia ja lado päällekkäin. ”Alimmaisen piirakan naama voitelee ylemmän.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





