Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Sinihomejuusto aateloi ruuasta herkun – kokeile sitä myös silakkalaatikkoon ja päärynätorttuun

    Murra mahdolliset ennakkoluulot ja murustele sinihomejuustoa erilaisiin ruokiin. Anna juuston sulaa ruokaan tai ripottele valmiin annoksen päälle lautasella. Sinihomejuusto antaa ruokaan hienon ja jäljittelemättömän makunsa.
    Sinihomejuusto murenee helposti, mutta saatavilla on myös valmiiksi murustettua juustoa.
    Sinihomejuusto murenee helposti, mutta saatavilla on myös valmiiksi murustettua juustoa. Kuva: Kimmo Haimi

    Vuonna 1935 tehtiin suomalaista herkuttelun historiaa. Silloin Turussa alkoi sinihomejuuston valmistus. Nimensä juusto sai kaupungin läpi virtaavan Aurajoen mukaan. Juuston perinteisessä pakkauksessa on Turun tuomiokirkon kuva.

    Aura on voimakasarominen, kuusi viikkoa kypsytetty, murukoloinen juusto. Sen sisus on kermaisen vaaleaa, sinivihreän roquefortihomeen marmoroimaa. Maultaan juusto on kirpeän hapan, kermaisen hedelmäinen. Aura Gold on 12 viikkoa kypsytetty juusto. Pitkä kypsytysaika lisää entisestään juuston aromia.

    Aura-juuston lisäksi tänä päivänä on tarjolla suomalaisten pienjuustoloiden valmistamia sinihomejuustoja. Sinihomejuustot kuuluvat voimakassuolaisiin juustoihin. Se kannattaa ottaa huomioon, kun lisää suolaa ruokaan, johon mausteeksi käyttää homejuustoa.

    Silakkalaatikko on yksi perinteisimmistä ruuistamme. Tällä kertaa joukkoon lisätään sinihomejuustomuruja. Ripottele perunasuikaleille hiukan suolaa, jotta ne eivät jää vetisen makuisiksi.

    Yhdessä säilykehedelmien kanssa sinihomejuusto tuo kalkkuna- ja broileriruokiin hedelmäistä makua. Onhan sinihomejuustossakin suolaisen maun lisäksi aavistus hedelmäisyyttä.

    Sinihomejuusto sopii myös makeisiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Makean piparin ja suolaisen homejuuston yhdistelmä jouluna on monille suurta herkkua. Niinpä homejuuston käyttöä makeissa leivonnaisissa ja jälkiruuissa kannattaa kokeilla. Päärynäpiirakassa kohtaavat hapokas kermaviili, makea päärynä sekä suolainen homejuusto.

    Perinteinen silakkalaatikko saa sinihomejuustosta uuden makuvivahteen.
    Perinteinen silakkalaatikko saa sinihomejuustosta uuden makuvivahteen. Kuva: Kimmo Haimi

    Juustoinen silakkalaatikko

    8 –10 annosta

    • Ainekset
    • 500 g silakkafileitä
    • 1 pkt (120 g) fileepekonia
    • 1 kg (1 pussi) peruna-sipulisekoitusta
    • 1 tl suolaa
    • 1 tl valko- TAI mustapippuria
    • 1 pussi (150 g) sinihomejuustomurua
    • 6 dl maitoa
    • 3 munaa

    Valmistusohje

    Leikkaa silakkafileet ja pekoni suikaleiksi. Levitä laakeaan vuokaan kerroksittain kaikkia aineksia. Ripottele mausteet peruna-sipulikerroksen päälle. Sekoita maitoon munat ja kaada vuokaan.

    Kypsennä 200 asteessa uunin alaosassa reilu tunti. Kypsymisaika riippuu vuoan laakeudesta ja perunasuikaleiden alkulämpötilasta. Peitä vuoka tarvittaessa, ettei pinta tummu liikaa.

    Punajuuripihvien kanssa maistuu täyteläinen, kylmä juustokastike.
    Punajuuripihvien kanssa maistuu täyteläinen, kylmä juustokastike. Kuva: Kimmo Haimi

    Punajuuripihvit

    16 kpl

    • Ainekset
    • 3 pienehköä (300 g) punajuurta
    • 3 (200 g) perunaa
    • 1 sipuli
    • 1/2 pussia (75 g) sinihomejuustomurua
    • 2 munaa
    • 1 rkl perunajauhoja
    • 1/2 tl mustapippuria
    • 1/2 rkl meiramia
    • Paistamiseen
    • voita
    • Juustokastike
    • 2 dl turkkilaista jogurttia
    • 1/2 pussia (75 g) sinihomejuustomurua
    • 1 tl sokeria
    • 1/2 dl persiljaa hienonnettuna

    Valmistusohje

    Kuori punajuuret, perunat ja sipuli. Raasta punajuuret ja perunat ohueksi raasteeksi. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Sekoita juusto ja kasvikset. Vatkaa munia hiukan ja sekoita joukkoon. Lisää perunajauho ja mausteet.

    Nostele taikinaa pihveiksi ohukais- tai paistinpannulle ja paista miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia puoleltaan. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Tarjoa punajuuripihvejä juustokastikkeen ja perunasoseen kanssa.

    Sinihomejuusto antaa hienostuneen maun päärynäpiirakkaan.
    Sinihomejuusto antaa hienostuneen maun päärynäpiirakkaan. Kuva: Kimmo Haimi

    Herkuttelijan päärynätorttu

    8‒10 annosta

    • Ainekset
    • 100 g voita
    • 1 dl fariinisokeria
    • 1 muna
    • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • 1 tl kanelia
    • 1 tl kardemummaa
    • 1 tl inkivääriä
    • 2 rkl maitoa tai kermaa
    • Päälle
    • 2 tlk (à 425/250 g) säilykepäärynöitä
    • 2 prk kermaviiliä
    • 2 munaa
    • 1 dl sinihomejuustomurua
    • 1 dl fariinisokeria
    • Pinnalle
    • kanelia

    Valmistusohje

    Vaahdota voi ja fariinisokeri. Vatkaa muna joukkoon. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija 27 cm) pohjalle ja reunoille. Painele vuoan reunan korkuinen alumiinifoliosuikale reunoille taikinan päälle, jotta taikina ei valuisi paistamisen aikana. Paista pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa.

    Valuta päärynöistä liemi hyvin. Voit taputella vielä talouspaperilla. Sekoita kermaviilin joukkoon munat, juustomuru ja sokeri.

    Poista folio vuoasta. Levitä päärynän puolikkaat puolikypsälle pohjalle kupera puoli ylöspäin. Kaada päälle kermaviiliseos ja ripottele pinnalle kanelia. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

    Vinkki

    Voit käyttää säilykepäärynöiden tilalla 500 g kypsiä, tuoreita päärynöitä. Kuori, halkaise ja poista siemenkota. Viipaloi puolikkaat ja levitä viipaleet pohjalle. Jos käytät tuoreita päärynöitä, niin silloin pohjaa ei tarvitse esipaistaa.

    Sekoita nuudelit kalkkunawokin kanssa ja kokeile puikkoja annoksen syömiseen.
    Sekoita nuudelit kalkkunawokin kanssa ja kokeile puikkoja annoksen syömiseen. Kuva: Kimmo Haimi

    Kalkkunawokki

    4 annosta

    • Ainekset
    • 300 g kalkkunan- tai broilerinfileesuikaleita
    • 1 porkkana
    • 1 rkl voita
    • 2 tl currya
    • 3 kevätsipulin vartta
    • 3 dl vettä
    • 1 tlk ananasmurskaa
    • 2 dl suolapähkinöitä
    • noin 100 g sinihomejuustoa
    • mustapippuria myllystä
    • 1 ruukku korianteria

    Valmistusohje

    Kuori ja suikaloi porkkana. Paista porkkana- ja kalkkunasuikaleet voissa kevyesti isolla pannulla tai wokissa. Lisää lopuksi curry. Lisää renkaiksi leikattu kevätsipuli, vesi, ananasmurska ja huuhdotut suolapähkinät. Anna kiehua hiljalleen kannella peitettynä noin 10 minuuttia. Lisää murennettu juusto ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Mausta pippurilla ja tuoreella korianterisilpulla. Tarjoa nuudelin tai spagetin kera.