"Jos otat, et jätä" – Turussa kamppaillaan ruokahävikkiä vastaan
Kampusalueella halutaan kitkeä ongelma, että silmät syövät enemmän kuin vatsa vetää.Turun korkeakoulujen ravintoloissa kiinnitetään tällä viikolla erityistä huomiota ruokahävikkiin. Lounasravintolat punnitsevat päivittäin asiakkailta syntyvän biojätteen ja tiedottavat tulokset sosiaalisen median kautta. Koko viikon aikana vähiten hävikkiä tehnyt ravintola palkitsee asiakkaansa perjantaina yllätyspalkinnolla.
"On erittäin mielenkiintoista nähdä, miten paljon ruokahävikkiä pystytään vähentämään", miettii kampusalueen ravintoloiden Unican toimitusjohtaja Sanna Hovi.
Usein asiakkaat yliarvioivat sen, kuinka paljon he tarvitsevat ruokaa. Ongelmaksi opiskelijaravintoloissa muodostuu myös, että lounastauolla ei ole aikaa aterioida rauhassa.
"Asiakkaiden tiukat luentoaikataulut sekä lounastauon lyhyys ovat omiaan lisäämään ruokahävikkiä", Johanna Mattila Turun yliopistosta kuvailee.
Hovin mielestä tehokas tiedotus ja kampanjointi ovat hyvin tärkeitä. Niillä on jo aiemmin saatu hyviä tuloksia.
"Asiakkaiden tietoisuuden ja ymmärryksen parantaminen ruokahävikin vaikutuksista on keskeistä, kun ajatellaan tulevaisuuden kulutuskäyttäytymisen muutosta. Tulevaisuudessa ruokaa tulee tuottaa yhä pienenevillä resursseilla yhä useammalle. Siinä maailmassa ruokahävikille ei ole sijaa."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

