Matala-asteinen tulehdus vaanii monen terveysongelman takana - näitä ruokia nauttimalla vähennät tulehdusta
Hapatetut ruoat vähentävät elimistön matala-asteista tulehdusta, joka liittyy moneen terveysongelmaan.Ennen vanhaan, kun suolastakin oli puutetta, ruokaa säilöttiin hapattamalla eli fermentoimalla. Hyvä esimerkki on hapankaali. Nykykuluttajalle ovat tuttuja myös jugurtit, viili ja kefiiri. Tai vaikkapa Japanista tai Venäjältä tullut fermentoitu tee eli kombucha. Fermentaation saavat aikaan maitohappobakteerit, jotka käymisessä tuottavat ruoan säilymisen takaavia happoja. Vitamiinitkin säilyvät paremmin.
Arvostetussa Cell-tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus osoittaa, että hapatetut syötävät lisäävät suoliston bakteerien monimuotoisuutta. Vaikutus – ehkäpä juuri bakteerimuutosten välittämänä - näkyy myös terveellisenä muutoksena elimistön puolustusjärjestelmässä. Nimittäin mittaamalla verestä sekä soluja että tulehdusta välittäviä tekijöitä todettiin fermentoituja tuotteita nauttivilla alentuneita arvoja. Yksi näistä välittäjäaineista, interleukiini 6, liittyy nivelreumaan ja aikuisiän sokeritautiin. Alentuneet tulehdusarvot viestivät myös parantuneesta terveydestä, sillä matala-asteinen tulehdus kytkeytyy moneenkin terveysongelmaan.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


