
Parhaat ideat lounaaksi – neljä helppoa ja maukasta reseptiä
Pienellä etukäteissuunnittelulla valmistat maistuvia ja virtaa työpäivään antavia lounaseväitä. Itse valmistamalla myös säästät, ja saat juuri sellaista ruokaa kuin itse haluat syödä.Lounashetki on työpäivän hengähdystauko. Hyvät ja maistuvat eväät antavat energiaa ja auttavat jaksamaan. Eväiden valmistaminen voi olla paitsi taloudellisesti kannattavaa, myös keino varmistaa, että joka päivä voi syödä monipuolista ja vaihtelevaa lounasruokaa.
Munakasrulla on helppo valmistaa ja sen voi täyttää niin liha-, kala- kuin kasvisvaihtoehdoillakin. Munakasrulla on helppo eväs myös siksi, että se maistuu kylmänäkin, joten lämmitystä ei välttämättä tarvita. Marinoitu raastesalaatti raikastaa ateriaa ja tuo siihen lisää kasviksia.
Jo syöt usein pikanuudeleita, niin purkkiramenkeittomme ohjeella teet ateriasta terveellisemmän ja monipuolisemman. Ohjeessa käytetään mainiota savukylkeä, mutta mikä parasta, tähän ohjeeseen voi käyttää monipuolisesti erilaisia lihatuotteita. Esimerkiksi aterialta yli jäänyt broilerinliha sopii purkkirameniin loistavasti. Tehokasta, ja myös hävikkiä vähentävää.
Muutamalla yli jääneellä perunalla loihdit hetkessä myös mainion salaatin, kun lisäät pilkottuihin perunoihin pestoa, kasviksia ja mozzarellajuustoa. Kun kylkeen lisäät vielä palan savukalaa, on täysipainoinen lounas hetkessä valmis.
Myös pasta-annos valmistuu muutamassa minuutissa, kun käytät valmista pastakastiketta sekä eineslihapyöryköitä. Tämä on niin simppeliä ja nopeaa, että ainakaan ajan puutteeseen ei voi vedota lounaseväiden puuttuessa.
Pienellä esikäsittelyllä syntyy maittavat lounaseväät
Maistuva ja terveellinen lounas on työpäivän piristys. Henkilöstöravintolassa monipuolinen ateria on helppo koota, mutta kaikilla ei tätä mahdollisuutta ole.
Nopeus on lounasaterioilla valttia, syötiinpä sitten työpaikalla tai etäpäivänä kotona. Mikrossa lämmitettävät tai muuten nopeasti syöntikuntoon saatavat ateriat ovat lounailla arvossaan. Kotona esivalmistellut ateriat on helppo ottaa mukaan ja usein niissä voi käyttää muilta aterioilta yli jääneitä raaka-aineita.
Jos syöt usein lounaaksi kaupan valmisruokia, niin muista, että ne ovat usein runsassuolaisia. Valmisruokia valitessa kannattaakin suosia Sydänmerkki-tuotteita.
Mehevään munakasrullaan kääritään tuorejuustoa, kinkkua ja salaattia. Marinoitu raastesalaatti tuo annokseen lisää kasviksia. Kuva: Sanne KatainenMunakasrulla ja marinoitu raastesalaatti
4 annosta
- Ainekset
- 6 kananmunaa
- 5 dl maitoa
- 1 ½ dl vehnäjauhoja
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- Täyte
- 1 rs (200 g) tuorejuustoa
- 1 ps (250 g) kinkkukuutioita
- ½ ps (à 150 g) salaattisekoitusta
- Raastesalaatti
- 1 ps (160 g) salaatti-juuresraastesekoitusta
- Kastike
- ¼ dl riisiviini- tai vaaleaa balsamiviinietikkaa
- ¼ dl rypsiöljyä
- ½ tl sokeria
- ¼–½ tl sinappijauhetta
- ½ tl inkivääriä
- pieni ripaus suolaa ja mustapippuria
Valmistusohje
Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää maito ja sekoita joukkoon jauhot samalla vatkaten. Lisää mausteet. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Kumoa munakaspohja puhtaalle leivinpaperille. Irrota alempi paperi, mutta jätä munakkaan päälle. Anna jäähtyä.
Levitä jäähtyneelle pohjalle ensin tuorejuusto ja sen päälle kinkkukuutiot. Levitä päällimmäiseksi salaattisekoitus. Kääri munakas rullalle leveämmän sivun puolelta. Jätä saumakohta alle.
Raastesalaattia varten kumoa salaatti-juuresraaste kulhoon tai purkkiin. Yhdistä kastikkeen aineet ja sekoita raasteen joukkoon. Anna tekeytyä pari tuntia tai yön yli.
Vinkki: Munakkaan voi tarjota heti, mutta voit myös valmistaa sen edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään. Pyöräytä tällöin munakkaan päälle leivinpaperi, folio tai kelmu kosteuden haihtumista estämään.
Pikanuudeleista saa hetkessä täysipainoisen aterian, kun etukäteen hiukan miettii, mitä muuta niiden kanssa syö. Tällä kertaa valinta osui savukylkeen, kasviksiin ja keitettyyn munaan. Kuva: Sanne KatainenPurkkiramenkeitto
1 annos
- Ainekset
- 1 paketti pikanuudeleita
- 1–2 dl sydänsalaattia suikaleina
- 1–2 porkkanaa raastettuna
- noin 100 g palvikylkeä
- 1 kevätsipuli
- 1 keitetty kananmuna
- (muutama tippa srirachaa tai muuta chilikastiketta)
- (mustapippuria)
Valmistusohje
Paloittele pikanuudelilevy kannellisen lasipurkin pohjalle. Ripottele päälle nuudelien maustepussi sekä halutessasi tulinen kastike. Lisää päälle salaattisuikaleet, raastetut porkkanat, suupaloiksi paloiteltu palvikylki sekä suikaloitu kevätsipuli. Aseta päällimmäiseksi keitetty, kuorimaton kananmuna. Sulje purkki ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Ennen ruokailua kiehauta vedenkeittimessä vettä. Veden kiehuessa kuori ja halkaise kananmuna. Kaada purkkiin kiehuvan kuumaa vettä sen verran, että nuudelit reilusti peittyvät. Sulje kansi ja anna hautua 2–3 minuuttia. Sekoita, ja syö joko suoraan purkista, tai kumoa keittolautaselle. Viimeistele halutessasi chilikastikkeella ja mustapippurilla.
Vinkki: Suolaa ei tarvitse lisätä, sillä nuudelien maustepussissa ja palvikyljessä on suolaa.
Vinkki: Voit korvata palvikyljen esimerkiksi kypsällä broilerilla, katkaravuilla tai paistetulla tofulla.
Keitettyjä perunoita jää usein aterioilta yli. Pyöräytä ne salaatiksi peston, kasvisten sekä mozzarellajuuston kanssa, ja liitä kylkeen pala savukalaa. Kuva: Sanne KatainenPesto-perunasalaatti ja savukala
1 annos
- Ainekset
- 3–4 keitettyä perunaa
- ½ suippopaprika
- 1–2 rkl pestokastiketta
- 1 ps (100 g) helmimozzarellaa
- persiljaa ja mustapippuria
- Lisäksi
- noin 100 g savukalaa
Valmistusohje
Kuori ja paloittele perunat. Pese ja kuutioi paprika. Yhdistä kasvikset ja sekoita joukkoon pestokastike. Lisää valutetut helmimozzarellapallot sekä persilja ja mustapippuri.
Jos savukalasi on kokonainen, esimerkiksi lohta, siikaa tai savusilakoita, niin perkaa ja ruodi kala valmiiksi. Savulohifileetä ei tarvitse esikäsitellä.
Nauti savukala ja pesto-perunasalaatti lounaaksi.
Vinkki: Älä lisää salaattiin suolaa, sillä pesto ja savukala ovat suolaisia. Voit halutessasi käyttää salaattiin enemmänkin kasviksia, esimerkiksi tölkkimaissia tai kypsennettyjä, paloiteltuja uunijuureksia.
Lihapullapasta
4 annosta
- Ainekset
- 300 g pastaa
- 1 tlk (500 g) pastakastiketta, maustettu tai naturel
- 1 rs (300 g) lihapyöryköitä
- (juustoraastetta)
- (persiljaa)
Valmistusohje
Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Ota desi keitinvettä talteen ja valuta pasta. Sekoita pastan joukkoon kastike ja eineslihapyörykät. Jos ruoka tuntuu kuivalta, niin lisää tilkka keitinvettä. Kuumenna hellalla sen verran, että kastike ja pyörykät lämpenevät. Viimeistele ruoka halutessasi juustoraasteella ja persiljalla.
Vinkki: Pastakastikkeita myydään sekä maustettuina ja maustamattomina. Yleensä ne kaikki sisältävät suolaa, joten voit halutessasi jättää pastan keitinvedestä suolan pois.
Vinkki: Jos otat lihapullapastaa lounasevääksi, niin voit lisätä lihapullat pastan joukkoon vasta ennen ruoan lämmittämistä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







