
Raikas vaihtoehto nakeille ja perunasalaatille: Ota uusivuosi vastaan kevyesti herkutellen
Nälkäisenä ei jaksa odottaa vuoden vaihtumista, joten tarvitaan pikkupurtavaa. Monipuolinen salaatti on värikäs, maukas ja ruokaisa myöhäinen iltapala.Kylmänä tarjottavat salaatit voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ja nostaa keskelle ruokapöytää, kun niiden nauttimisen aika tulee.
Nuudeli-katkarapusalaatti vie ajatukset lämpimiin maihin ja kesään. Nuudeli on pastavalmiste, joka on muodoltaan nauhamaista, ohutta tai paksumpaa, pyöreää tai litteää.
Nuudelitaikinan valmistukseen käytetään etupäässä vehnää tai riisiä. Myös muita viljoja ja palkokasveja voi löytyä valmistusaineista. Esimerkiksi japanilaisten soba-nuudelien valmistukseen käytetään tattarijauhoja.
Nuudeli-katkarapusalaatin kastike tehdään avokadosta. Kauniin vihreä kastike tummuu helposti, jos sen valmistaa etukäteen. Tummumista voi estää laittamalla avokadon kiven kastikkeeseen. Kastike säilytetään tiiviissä rasiassa, sillä happi nopeuttaa tummumista.
Joulusta jääneitä kokonaisia juureksia hyödynnetään salaattina. Juuressalaatti maistuu sekä kylmänä että lämpimänä. Ruokaisuutta lisää jokin proteiinipitoinen tuote. Se voi olla joulukinkkua, kalkkunaa tai kasvisproteiinia. Raikas hillo täydentää annosta.
Sämpylähyrrien sisään voi kätkeä erilaisia juuresraasteita, sienihakkelusta ja tuoreita yrttejä. Juustoraaste mehevöittää ja sitoo täytteen. Eri juustoraasteitakin voi yhdistellä. Homejuustomuru tuo oman makuvivahteensa emmentalin joukkoon. Samoin vuohenjuustoa voi murustella täytteeseen.
Onnenleipästen taikina saa oman lisämakunsa pikajuuresta. Tee löysä taikina ja anna sen kuplia muutaman tunnin ajan. Alusta lopuksi taikinaan loput jauhot ja rasva.
Nuudeli-katkarapusalaatti
4‒6 annosta
- Ainekset
- 100 g (riisi)nuudelia
- 1 pussi (180 g) katkarapuja
- 1 (200 g) kurkku
- 1 punasipuli
- 1 punainen, mieto chilipalko tai
- puolikas suippopaprikaa
- 2 tl soijakastiketta
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
- 1 ruukku korianteria
- 1 dl cashewpähkinöitä
- puolikkaan limetin mehu
- 1 rkl oliivi- tai seesamöljyä
- Avokadokastike
- 1 iso (noin 220 g) avokado
- 1 valkosipulin kynsi
- 2 dl turkkilaista jugurttia
- puolikkaan limetin mehu
- 1/2 tl suolaa
- 1 tl sokeria
Valmistusohje
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele lävikössä kylmällä vedellä. Saksi nuudelit lyhyemmiksi pätkiksi. Valuta nuudelit ja sulatetut katkaravut.
Leikkaa kurkku tikkumaisiksi paloiksi. Kuori ja puolita punasipuli. Leikkaa puolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Jos viipaleet tuntuvat liian voimakkailta raakana, laita viipaleet kulhoon ja kuumenna puolisen minuuttia mikroaaltouunissa. Jäähdytä.
Poista chilistä siemenet ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Sekoita nuudelit, katkaravut, hienonnettu korianteri, soijakastike, pähkinät ja mustapippuri keskenään. Valuta päälle limetin mehua sekä öljyä.
Avokadokastike
Halkaise kypsä avokado. Poista kivi ja lusikoi hedelmäliha kulhoon. Kuori valkosipuli ja pilko. Soseuta kaikki kastikkeen ainekset keskenään sauvasekoittimella. Tarjoa kastike salaatin kanssa.
Bataattisalaatti
4‒5 annosta
- Ainekset
- 1 (450 g) bataatti
- 1‒2 (300 g) naurista tai lanttua
- 1 paprika
- 3 rkl voita
- 1/4 tl suolaa
- 2 rkl siirappia
- 1/4 tl valkopippuria
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 iso omena
- Pinnalle
- tummaa balsamikastiketta
- mustapippuria
- salaatinlehtiä, tuoreita yrttejä
- Lisäksi
- joulukinkkua, kalkkunaa tai kasviproteiinia
- hilloa, esimerkiksi omena, mustaherukka, puolukka
- dijonin sinappia
Valmistusohje
Kuori bataatti ja nauriit. Leikkaa se noin 2 senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi. Poista paprikasta siemenkota ja leikkaa bataattikuutioiden kokoisiksi. Sulata voi uunipannulla. Mausta voisula suolalla, siirapilla, pippurilla ja sitruunamehulla. Levitä kasviskuutiot uunipannulle ja sekoita hyvin.
Paahda uunissa 225 asteessa, kunnes ainekset ovat kypsiä (10–15 minuuttia).
Kuori ja kuutioi omena ja sekoita kasvisten joukkoon. Laita salaatti tarjolle laakealle vadille ja koristele salaatinlehdillä ja tuoreilla yrteillä. Valuta päälle balsamikastiketta ja pyöräytä mustapippuria myllystä. Tarjoa salaatti kylmänä tai lämpimänä.
Tarjoa kinkkua salaatin, hillon ja sinapin kanssa kylmänä tai lämmitettynä.
Sämpylähyrrät
30 kpl
- Ainekset
- 5 dl maitoa
- 1/2 palaa hiivaa
- 1/2 rkl suolaa
- 2 rkl sokeria
- (1 valkosipulin kynsi)
- 2 dl ohrajauhoja
- 8 dl vehnäjauhoja
- 50 g voita
- Täyte
- 150 g (3 dl) punaleima emmentalia raasteena
- 1 dl persiljasilppua
- 1 dl hienoa porkkanaraastetta
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl mustapippurirouhetta
Valmistusohje
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää mausteet ja hiutaleet. Purista halutessasi taikinaan valkosipulin kynsi. Alusta joukkoon jauhot ja pehmeä voi. Kohota taikina.
Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy (40 x 60 cm). Sekoita keskenään täytteen ainekset ja jaa levylle. Kääri rullalle ja leikkaa noin kolmen sentin levyisiksi paloiksi. Nosta palat leivinpaperille pellille leikkauspinta ylöspäin. Käännä taikinanauhan pää alapuolelle. Kohota ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Onnenleipäset
18 kpl
- Ainekset
- 5 dl kauramaitoa
- 1 tl suolaa
- 2 rkl sokeria
- 1/2 palaa hiivaa
- 2 dl kaurahiutaleita
- noin 8 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
- 1/2 dl rypsiöljyä
- Voiteluun
- kauramaitoa
- Pinnalle
- unikonsiemeniä tai kaurahiutaleita
Valmistusohje
Sekoita kädenlämpöiseen kauramaitoon suola, sokeri ja hiiva. Lisää hiutaleet ja puolet vehnäjauhoista. Anna juuren kuplia pari kolme tuntia. Alusta loput jauhot ja öljy taikinaan. Peitä taikina ja anna kohota hyvin.
Leivo taikinasta peukalon paksuisia, noin 20 senttimetriä pitkiä tankoja. Nosta pellille leivinpaperin päälle ja muotoile kaareviksi hevosenkengiksi. Kohota peitettynä.
Voitele kauramaidolla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä tai hiutaleita. Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






