Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pitkä uunissa hauduttaminen saa kaalilaatikon makeutumaan herkulliseksi

Sydäntalvella leivinuunin lämpö tai edullinen pörssisähkö kannattaa hyödyntää uuniruokiin, kuten riistajauhelihasta tehtyyn kaalilaatikkoon.
Pinnastaan herkullisesti ruskistunut, vain suolalla ja pippurilla maustettu kaalilaatikko nautitaan puolukkahillon kanssa.
Pinnastaan herkullisesti ruskistunut, vain suolalla ja pippurilla maustettu kaalilaatikko nautitaan puolukkahillon kanssa. Kuva: Mari Ikonen

Tapio-paapan kaalilaatikko

(8–10 annosta)

Ainekset

  • 1 keskikokoinen valkokaali (n. 1,5 kg)
  • 1 tl suolaa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • puolikas lanttu
  • 4 porkkanaa
  • 4 sipulia
  • 700 g riistajauhelihaa
  • 100–150 g voita
  • noin 4–5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • 4 dl kermaa

Valmistusohje

Silppua keräkaali ja laita silppu kiehumaan suolalla ja kasvis­liemikuutiolla maustettuun niukkaan veteen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Anna kaalisilpun kypsyä kannella peitetyssä kattilassa sillä aikaa, kun kuorit ja raastat lantun, porkkanat ja sipulit. Lisää raasteet kaalisilpun kanssa samaan kattilaan veteen kypsymään.

Ruskista peuran- tai hirvenjauheliha valurautapannussa voissa kahdessa erässä. Laita kypsä jauheliha kahteen isoon kulhoon, joissa ainekset on helpompi sekoittaa.

Nostele kattilasta reikäkauhalla kaali-kasvissilppua kuumalle valurautapannulle muutamassa erässä ruskistumaan voissa. Laita kumpaankin kulhoon puolet kaalisilpusta ja sekoita jauhelihan kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Maistele, kunnes saat mieleisesi suolaisuuden.

Aineksista riittää yhteen kookkaaseen uunivuokaan tai neljään 0,85 litran vetoiseen foliovuokaan; kaada kuhunkin niistä 1 dl kermaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Paista 180-asteisessa uunissa pari tuntia, kunnes pinta ruskistuu kauniisti. Painele kaalimassaa lusikalla pari kertaa paistamisen aikana, jotta laatikot eivät pääse kuivumaan.

Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.

Vinkki! Yhden tai kahden hengen taloudessa osa laatikoista kannattaa pakastaa.