Helppo pataleipä valmistuu ilman vaivaamista
Vaivaamaton leipä jää suurihuokoiseksi, ja vaikkei se kuohkeudessaan vedä vertoja huolellisesti vaivatuille taikinoille, niin maku ja helppous ovat suurta plussaa.
Pataleipätaikina saa kohota huoneenlämmössä monta tuntia, jotta makuun syntyy syvyyttä. Kuva: Carolina HusuHiivataikinoista syntyy monenlaisia leipiä ja sämpylöitä. Pikaleivonnaisia niistä ei saa, sillä hiivalla kohottaminen vaatii aikaa. Jos taikinan vaivaamisvaihe tuntuu raskaalta ranteessa, kannattaa kokeilla menetelmää, jossa taikinaa ei vaivata lainkaan.
Ajan kanssa sitko muodostuu kuin itsestään. Taikina jää tällöin melko löysäksi, eikä sitä ole tarkoitus pyöritellä muotoonsa.
Pataleipä
1 leipä
- Ainekset
- 4 dl hiivaleipäjauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1½–2 tl suolaa
- ½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
- 3½ dl vettä
- Lisäksi
- rypsiöljyä
Valmistusohje
Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämmin (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Jos käytät tuorehiivaa, liuota se kädenlämpöiseen (+38 astetta) veteen. Taikinaa ei saa vaivata.
Peitä kulho kelmulla ja leivinliinalla. Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön vähintään 12 tunniksi.
Ripottele työpöydälle reilusti jauhoja. Kumoa taikina pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota puoli tuntia.
Pane kannellinen uuninkestävä pata (2–3 litraa) kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Kun taikina on kohonnut pöydällä puoli tuntia, ota kuumentunut pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä.
Siirrä taikina kuumaan pataan. Nosta kansi päälle ja pane pata uuniin 30 minuutiksi. Ota sitten kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä.
Vinkki! Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä pataleivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

