Paahdettu kasvisliemi
Juureslientä kannattaa kerralla keittää iso kattilallinen, sillä liemi sopii sellaisenaan tarjottavaksi ja loput voi pakastaa annosrasioihin tai kokoon keitettynä jääpalamuotteihin. Lientä voi myöhemmin käyttää maukkaaksi kastikepohjaksi, keittoihin tai laatikoihin.
Paahdetun kasvisliemen voi kaataa lämmittäväksi alkuruuaksi lautaselle, jossa on palsternakkapyreetä, pikkelöityä juuriselleriä ja rapeaksi kypsennettyä tattaria. Kuva: Johannes TervoPaahdettu kasvisliemi
Ainekset
- 4 (400 g) sipulia
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 (200 g) porkkanaa
- 1 (100 g) palsternakka
- pala (100 g) juuriselleriä
- 1,5 l vettä
- muutama (50 g) herkkusieni
- 1/3 pnt timjamia
- persiljaa
- 10 mustapippuria
- 1 tähtianis
- 3 tl (15 g) suolaa
Valmistusohje
Pese juurekset hyvin. Leikkaa uunivuokaan sipuli, porkkana, palsternakka ja juuriselleri. Laita myös valkosipulikynnet vuokaan. Kuumenna uuni 225 asteiseksi. Laita vuoka kuumaan uuniin ja paahda juurekset tummiksi. Mitä tummempia, sitä paahteisempi liemestä tulee.
Kun juurekset ovat paahtuneet, lisää vuokaan vesi, sienet, yrtit ja mausteet. Laske uunin lämpö 175 asteeseen. Laita vuoka takaisin uuniin kahdeksi tunniksi. Nosta vuoka uunista ja kaada liemi siivilän läpi kattilaan. Tarkista liemen maku. Jos haluat vahvemman liemen, keitä lientä vielä kattilassa tiiviimmäksi.
Vinkki: Jos kaappiin on jäänyt nahistuneita kasviksia, älä heitä niitä roskiin vaan käytä liemeen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
