Resepti

Rosmariini-basilikapapupata

Jarno Mela
Rosmariini-papupadan voi keväällä koristella vaikkapa hiirenkorvaisilla koivunlehdillä.

Rosmariini-basilikapapupata

4 hengelleAinekset
  • 1 l vettä
  • 4 dl eli noin 2 tölkkiä kypsiä kidneypapuja
  • 1–2 dl tomaattimursketta tölkistä tai tuoretta
  • 1 dl porkkanaraastetta
  • 1 dl varsisellerisuikaleita
  • 1/4 rkl kuminaa, kokonaista
  • 1/2 rkl basikaa, kuivaa rouhetta
  • 1/2–1 tl rosmariinia, kuivaa tai tuoretta murskattuna
  • 1/4 tl mustapippuria
  • suolaa ja soijakastiketta maun mukaan
  • muutama pisara vaahterasiirappia tai hippunen sokeria
  • halutessasi hiven sinappia
Valmistusohje

Huuhtele pavut ja lisää ne kasariin tomaattimurskan, porkkanan ja sellerin sekä kuminan ja mustapippurin kera. Keitä noin 10 minuuttia, ja lisää basilika, rosmariini ja suola sekä (tamari)soijakastike sekä aavistus makeaa makua sokerista tai vaahterasiirapista ja pippurista makua sinapista. Lisää vettä tarpeen mukaan. Koristele rosmariinin tai/ja basilikan tuoreilla lehdillä.

Saat tästä kätevästi myös keiton seuraavana päivänä lisäämällä jäljelle jääneeseen pataan vettä ja kasviksia sekä suolaa.

Vinkki

Keitän pataa kerralla 10 litran kattilallinen. Käytä 3 l kuivia kidneypapuja, huuhtele ja liota puoli vuorokautta huoneenlämpöisessä vedessä. Huuhtele uudelleen ja siivilöi ja anna seistä kattilassa vielä puoli vuorokautta ilman vettä. Näin pavuissa tapahtuu niin sanottu esi-itäminen, jolloin ne tulevat sulavammiksi. Tämä kannattaa tehdä kaikille pavuille ja herneille.

Jaa kattilallisen puolen litran rasioihin ja pakasta. Näin saat nopeasti tehtyä lounaan, kun otat edellisenä iltana rasian sulamaan.

Arvioi resepti:
Katso myös nämä reseptit