Kauppa: Rajamuodollisuudet hidastavat kuljetuksia, mutta ruoka liikkuu Euroopassa ja hyllyt täyttyvät lähes normaalisti - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Kauppa: Rajamuodollisuudet hidastavat kuljetuksia, mutta ruoka liikkuu Euroopassa ja hyllyt täyttyvät lähes normaalisti

Useiden maiden rajoille on muodostunut jonoja, kun henkilöliikennettä rajoitetaan. Tavarakuljetukset toimivat ainakin toistaiseksi normaalisti.
Ari Nakari
Rajoilla voi olla jonkin verran jonoja, mutta ruokakuljetukset eivät juuri ole kärsineet.

Manner-Euroopassa rajojen sulkeminen on ainakin toistaiseksi koskettanut vain henkilöliikennettä, mutta ei juuri rahtiliikennettä eikä elintarvikkeiden kuljetuksia, toteaa hankintajohtaja Jari Simolin SOK:lta.

Simolinin mukaan rajamuodollisuudet ovat osaltaan pidentäneet kuljetusaikoja, ja raja-asemilla on ruuhkia. Kuljetusajat saattavat tämän takia jonkun verran pidentyä.

Toistaiseksi tavaraa kuten elintarvikkeita on Simolinin mukaan saatu normaalisti. Niin kumipyöräliikenne kuin merirahditkin rullaavat lähes normaalisti.

Lentoliikenne on pitkälti poikki, mutta lentorahdilla on elintarvikkeiden kuljetuksissa häviävän pieni osuus, Simolin sanoo.

Lidlillä tilanne on hyvin samanlainen. Tällä hetkellä tuotteiden saatavuudessa tai tavaravirtojen liikkumisessa ei yleisesti ottaen ole häiriöitä, toteaa viestintäassistentti Katja Kuikka Lidliltä.

Myymälöihin toimitetaan tuotteita viikon jokaisena päivänä ja juuri nyt ei ole tiedossa mitään sellaista, mikä vaarantaisi kuljetukset ja hyllyjen täydentämisen normaalin syklin mukaisesti, Kuikka toteaa.

Kuikan mukaan rajojen sulkemiset voivat viivästyttää tavaroiden toimittamista ja pitkällä aikavälillä korona-tilanne voi vaikuttaa tuotteiden tilauksiin, mutta toistaiseksi viivytyksistä ei ole merkkejä.

Muitakin välillisiä vaikutuksia saattaa tulla ja niihin reagoidaan tilanteen mukaan, Kuikka kertoo.

Suuri osa vihanneksista ja myös tomaateista tulee jo nyt kotimaasta, toteaa päivittäistavarakaupan johtaja Harri Hovi Keskolta.

Espanjan lisäksi tomaatteja tulee myös muista maista, joten saatavuuden suhteen on vaihtoehtoja, Hovi kertoo.

Etelä-Euroopan hedelmien ja vihannesten toimittajilta saatujen tietojen mukaan pakkaamot toimivat tällä hetkellä normaalisti ja hygieniavaatimukset ovat tiukkoja.

Hovin mukaan tuontikuljetukset toimivat toistaiseksi, vaikkakin viivästymisiä voi olla.

"Toistaiseksi suuria häiriöitä ei tavarakuljetuksissa ole ollut ja kuljetukset ovat toimineet normaalisti. Joillakin rajoilla jonot ovat aiheuttaneet viivästyksiä."

Hovin mukaan K-ryhmän ruokakauppojen valikoimista noin 80 prosenttia on kotimaista ja tuoreesta lihasta kotimaisen osuus on yli 90 prosenttia.

"Kotimaiset yhteistyökumppanit ovat varautuneet hyvin poikkeustilanteeseen."

Kuvankaappaus Google Maps
Liikenne Juutinrauman sillalla pysähteli tiistaina puolelta päivin Tanskan suuntaan. Ajoaika oli 45 minuuttia Malmöstä Kööpenhaminan keskustaan.
Lue lisää

Suomessa todettu vuorokaudessa 22 uutta koronavirustartuntaa

Kreikka käynnistää lentoliikenteen lomasaarilleen ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian puhkeamisen

Ruotsi päätyi perustamaan työryhmän arvioimaan maan kiisteltyjä koronatoimia

Saksa astuu tänään EU-puheenjohtajamaan saappaisiin – Loppuvuonna yritetään löytää ratkaisua EU:n suurissa rahaneuvotteluissa sekä sopua tulevasta suhteesta Britanniaan