Korona kurittaa myös erikoiskauppaa: ”Nyt ratkaistaan monen yrityksen tulevaisuus" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Korona kurittaa myös erikoiskauppaa: ”Nyt ratkaistaan monen yrityksen tulevaisuus"

Monen erikoiskaupan yrityksen myynti romahtanut 80–90 prosentilla muutaman viikon aikana.
Jaana Kankaanpää
Useat erikoiskaupan toimijat myyvät sesonkituotteita, jotka nyt ostajien puutteessa onkin siirrettävä suoraan alennuskoriin tai pahimmillaan ne jäävät kokoaan myymättä.

Koronaviruksen aiheuttamat liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset kurittavat myös erikoiskauppaa. Kaupan liitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM vaativatkin hallitukselta nopeasti tietoa siitä, millaisiin suoriin tukiin valtio on valmis erikoiskaupan konkurssiaallon välttämiseksi. Myös vuokranantajilta odotetaan laajempaa yhteiskuntavastuuta ja selkeitä tukitoimia.

Liitot huomauttavat kannanotossaan, että monien erikoiskaupan yritysten myynti romahtanut 80–90 prosenttia vain muutaman viikon aikana. Erikoiskaupan alalla pelätäänkin koronakriisin aiheuttavan konkursseja tai suuren joukon työttömiä.

”Nyt ratkaistaan monen suomalaisen erikoiskaupan yrityksen tulevaisuus. Hallitukselta edellytetään nopeasti tietoa siitä, millaisiin suoriin tukiin valtio on valmis erikoiskaupan konkurssiaallon välttämiseksi”, Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi sanoo tiedotteessa.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen painottaa, että erikoiskaupan työntekijöiden hätä on valtava.

”Hallitukselta tarvitaan tilannetta rauhoittavia päätöksiä pian – vain siten voidaan varmistaa työpaikkojen säilyminen myös pandemian jälkeiseen aikaan”, hän sanoo.

Liitot muistuttavat, että vain harvalla yrittäjällä on isoja taloudellisia puskureita, joiden avulla voi maksaa laskuja useita kuukausia ilman asiakkaita. Niinpä ne odottavat, että myös vuokranantajat kantavat vastuunsa.

“On välttämätöntä on, että suoria tukia voidaan myöntää myös vuokrakustannusten kompensoimiseksi, koska lainoitus ja lisävelkaantuminen eivät varsinkaan pk-yritysten kohdalla käytännössä tule kyseeseen."

Useat erikoiskaupan toimijat myyvät sesonkituotteita, jotka nyt ostajien puutteessa onkin siirrettävä suoraan alennuskoriin tai pahimmillaan ne jäävät kokoaan myymättä. Loppukevään ja kesän juhlasesonki on esimerkiksi vaatekaupalle merkittävää myyntiaikaa joulun rinnalla, mutta kun juhlia ei järjestetä, ei juhlavaatteitakaan osteta.

Ongelmia tuo myös se, että tuotteet joudutaan tilaamaan ajoissa valmistajilta, eikä kesä- tai syyssesongin tilausten peruuttaminen enää onnistu.

Lue lisää:

MaRa arvioi: Ruuan ulosmyynti ravintoloista voisi kasvaa jonkin verran tilapäisen sulkemisen myötä

Lomautukset ja konkurssit iskevät jo ravintola-alaan: "Tilanne on hälyttävä ja vaatii kriittisiä toimia"

Italia sulkee kaikki kaupat ja ravintolat apteekkeja ja ruokakauppoja lukuun ottamatta

Lue lisää

THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa

Maailmanlaajuisesti vahvistettu jo yli 700 000 koronakuolemaa

Epidemiatilanne on Suomessa ehkä kääntymässä huolestuttavampaan suuntaan, THL arvioi

Interpol varoittaa korona-aikana lisääntyneestä kyberrikollisuudesta – rokotteen tullessa saataville riski verkkohuijauksiin todennäköisesti kasvaa