Hyviä uutisia komissiolta: EU:n maatalouskauppa kohosi viime vuonna ennätykseen - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Hyviä uutisia komissiolta: EU:n maatalouskauppa kohosi viime vuonna ennätykseen

Viennin piristyminen Kiinaan kiritti EU:n ennätykseen.
Kari Salonen
Euroopan unionin maatalouskauppa on kovassa vauhdissa.

Euroopan unionin maataloustuotteiden kaupankäynti ylsi ennätykseen vuonna 2019. Viennin arvo nousi 151 miljardiin euroon ja kasvoi kymmenellä prosentilla vuoden takaisesta.

Tuonnin arvo oli viime vuonna 119 miljardia euroa kasvaen 2,5 prosentilla vuodesta 2018. Kaiken kaikkiaan EU:n maatalouskaupan arvo kohosi viime vuonna 271 miljardiin euroon, komission uusimmat tilastot kertovat.

EU vei maataloustuotteita unionin ulkopuolelle reilusti enemmän kuin toi. Kaupan ylijäämä kasvoi 10,9 miljardia euroa vuodesta 2018, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Kaupankäynnin ylijäämä oli viime vuonna 31,9 miljardia euroa.

Eniten eurooppalaisia maataloustuotteita päätyi viime vuonna Yhdysvaltoihin, Kiinaan, Sveitsiin, Japaniin ja Venäjälle. Näiden valtioiden osuus EU:n maataloustuotteiden kokonaisviennistä oli yli 40 prosenttia. Vahvinta vientiä raportoitiin porsaanlihalle, vehnälle, vahvoille alkoholituotteille ja maitojauheelle.

Tuonti unioniin oli vilkkainta Yhdysvalloista, Brasiliasta, Ukrainasta, Kiinasta ja Argentiinasta. Tuonti kasvoi eniten trooppisissa hedelmissä, öljysiemenissä, kasvisöljyissä ja riisissä.

Lue lisää

Euroopan komissio: Ruuasta ei tulossa pulaa, mutta kuljetusten häiriintyminen voi heijastua ruuan hintaan – myös ruokaviennin heikentyminen mahdollista

EU:n elintarvikevienti Venäjälle kasvoi taas vuoden 2013 jälkeen – Viime vuosi muutenkin valoisa maatalouskaupalle

Saksan teollisuuden tilaukset syöksyivät huhtikuussa ennätysluisuun – pahin lukema lähes 30 vuoteen

Keskuspankilta järeitä toimia euroalueelle: EKP korottaa hätärahoitustaan