Koronavirus siirtää ihmiset ulkotöihin – sahojen ja pihatyökalujen myynti noussut jopa 30 prosenttia - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Koronavirus siirtää ihmiset ulkotöihin – sahojen ja pihatyökalujen myynti noussut jopa 30 prosenttia

Ammattikäyttöön tarkoitettujen polttopuukoneiden myynti hidastuu.
Kimmo Haimi
Hannu Harju teki polttopuuta pilkekoneella Sysmässä keskiviikkona. Koneella yksi mies tekee yli kuormallisen eli parikymmentä irtokuutiota päivässä.

Moottori- ja raivaussahojen, kirveiden, metsätarvikkeiden ja pihatyökalujen myynti on kasvanut kevään aikana vauhdilla, jopa 30 prosenttia, metsä- ja pihatyökalujen myyjät kertovat.

"Hankkija on myynyt kevään aikana metsään ja polttopuiden tekoon liittyviä koneita ja tarvikkeita 25–30 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin", ympäristö- ja metsätarvikkeiden myyntipäällikkö Kari Kahilainen Hankkijalta kertoo.

Esimerkiksi isännänlinjan moottorisahojen myynti on kasvanut neljänneksen.

"Myynnin kasvuun on kaksi syytä: ensinnäkin talvella joulu–tammikuussa ei menty metsään, koska ei ollut lunta suuressa osassa Suomea, ja nyt sitten mennään."

"Toinen ja tärkeämpi syy on se, että koronan vuoksi ihmiset ovat kotona ja mökeillä ja on enemmän aikaa keskittyä polttopuun tekoon ja piha-, mökki- ja metsätöihin."

Hankkija myy muun muassa Stihlin akkusahoja ja Jonseredin polttomoottorisahoja. Liikevaihto on toistakymmentä miljoonaa euroa vuodessa.

Akkukoneiden myynti kasvaa Kahilaisen mukaan koko ajan. "Koneet ovat jo melko tehokkaita. Myynnin odotetaan kasvavan 30–35 prosenttia."

Husqvarna Groupiin kuuluvan Gardenan myyntipäällikkö Sammy Olenius kertoo, että alkuvuodesta Jonsered-raivaussahojen tukkumyynti on lähes kaksinkertaistunut ja myös sahojen myynti konekauppoihin on roimassa kasvussa.

Husqvarna tuo Suomeen muun muassa Husqvarnan ja Jonseredin sahoja ja tarvikkeita sekä Gardenan puutarha- ja käsityökaluja.

"Nyt ihmisillä on paremmin aikaa tehdä kotona ja pihoilla töitä muun muassa sen vuoksi, että lasten vienti harrastuksiin on liki loppunut."

"Puutarhatyökaluja on myyty alkuvuodesta 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, koska kevät on tulossa aikaisin. "Robottiruohonleikkurien myynnin odotetaan tänä kesänä kaksinkertaistuvan viime vuodesta", Olenius arvioi.

Stihlin Suomen maajohtaja Timo Lindström kertoo, että metsä- ja puutarhakoneiden tukkukauppa ei ole ainakaan vähentymässä, vaikka korona iskee lujaa Suomen talouteen ja yrityksiin.

"Tämä ala voi selvitä taantumasta suhteellisen pienin vaurioin", hän uskoo.

"Ihmiset ovat etätöissä ja evakossa ja keskittyvät aiempaa enemmän metsään ja pihatöihin."

Maakunnittain katsoen tilanne on mustavalkoinen. "Uusimaa on nyt eristetty ja kauppa käy huonosti, mutta muualla maassa hyvin."

Lindström on toistaiseksi varovainen myyntiennusteissaan. "Vielä ei tiedä, mihin suuntaan kauppa käy, koska yleistalous ja kulutettava rahamäärä maassa romahtaa ja firmat joutuvat lomauttamaan väkeä."

Akkukoneiden myynnin Lindström uskoo kasvavan reippaasti ja myös ammattilaiset alkavat käyttää niitä. "Parilla lisäakulla pärjää samalla tavalla kuin bensakannulla."

Hankkijan kuormaajista, perävaunuista ja polttopuukoneista vastaava Antti Yrjölä kertoo, että suurten kevätmessujen peruuntuminen näkyy konekaupassa juuri silloin, kun kauppa olisi kovimmillaan. "Positiivista on, että kauppaa kyllä vielä tehdään. Pieni pelko on, että myynti vähenee tänä vuonna."

Hankkija myy ammattikäyttöön luokiteltavia puunpilkontakoneita noin 300 vuodessa. Hinta vaihtelee joistakin tuhansista 30 000 euron koneisiin saakka.

Kimmo Haimi
Lue lisää

Hankkijan kassakoneet halvaantuivat, kun rikolliset iskivät palvelimille – lunnaita ei maksettu, mutta korjaamisesta tuli jättiurakka

Osuuskauppojen taru maatalouskaupassa päättyy – Hankkija ostaa alueosuuskaupan maataloustoiminnot Salossa

Joku päätti kähveltää traktorin ja klapikoneen ylöjärveläisen Maija Pispan pihasta: "Että sellainen äitienpäivälahja"

Kyberhyökkäys Tanskaan halvaannutti Hankkijan kassat – viidettä päivää jatkuvien ongelmien taustalla rikollinen toiminta ja vaatimus lunnasrahoista