Talous

Alkuperäsuojatuista tuotteista saatava hinta tuplasti muita suurempi – "Suojalla voidaan varmistaa eurooppalaisten elintarvikkeiden hyvä maine"

Kokonaismyynnistä maantieteellisten merkittyjen tuotteiden osuus on seitsemän prosenttia.
Carolina Husu
Italialainen mozzarella-juusto on Euroopan unionin alkuperämerkinnän piirissä.

Euroopan unionin maantieteellisillä merkinnöillä suojattujen elintarvikkeiden ja juomien hinta on keskimäärin kaksinkertainen muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna, Euroopan komissio kertoo.

Maantieteellisesti merkittyjen tuotteiden myynnin arvo on vuodessa 75 miljardia euroa, ja puolet tästä tulee erilaisista viineistä. Viidesosa maantieteellisen merkinnän saaneista tuotteista myydään EU:n ulkopuolella.

"Tuottajat voivat myydä tuotteitaan korkeampaan hintaan aitoja alueellisia tuotteita etsiville kuluttajille. Tarjoamalla tuotteille suojan kaikkialla maailmassa voidaan estää tuotenimien vilpillinen käyttö ja varmistaa eurooppalaisten maatalouselintarvikkeiden ja juomien hyvän maineen säilyminen. Maantieteellisillä merkinnöillä taataan paikallisten tuotteiden arvo maailmanlaajuisesti”, maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski sanoo.

EU:n laatujärjestelmän tarkoituksena on tuoda esiin tuotteiden maantieteelliseen alkuperään ja alueelliseen osaamiseen liittyviä erityisominaisuuksia. Komissio myöntää vuosittain 50 miljoonaa euroa laatutuotteiden edistämiseen.

Jokaisella EU-jäsenmaalla on tuotteita, joiden nimet on suojattu. Kansainvälisesti tunnettuja maantieteellisiä tuotteita ovat mozzarella-juusto, puolalainen vodkaa, italialainen parmankinkku, irlantilainen viski ja ruotsalainen falukorv-makkara.

Maantieteellisillä merkinnöillä on tärkeä asema unionin kauppaneuvotteluissa. Esimerkiksi viime kesänä valmistuneessa kauppasopimuksessa EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden välillä päästiin sopimukseen myös maantieteellisistä merkinnöistä.

Maantieteellisten merkintöjen avulla taataan kuluttajille, että tuote on valmistettu tietyllä alueella. Valmistuksessa täytyy käyttää lisäksi kyseisen alueen taitotietoa ja tekniikkaa.

Suomalaisia maantieteellisiä merkintöjä ovat Lapin Puikula, Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha, Kitkan viisas, Kainuun rönttönen, Puruveden muikku ja Aito saunapalvikinkku.

Eurooppalaista tuotantoa suojellaan myös aidon perinteisen tuotteen merkinnällä. Tässä tuodaan esiin tuotteen perinteisiä piirteitä, kuten perinteistä tuotantomenetelmää tai koostumusta, ilman, että ne ovat sidoksissa mihinkään tiettyyn maantieteelliseen alueeseen.

Suomesta tämän merkinnän ovat saaneet Sahti, Kalakukko ja Karjalanpiirakka.

Lue myös: Hyviä uutisia komissiolta: EU:n maatalouskauppa kohosi viime vuonna ennätykseen

Lue lisää

Söin täällä: Kitkan viisaat palkitsevat Kuusamon Kaltiokivessä

Saunapalvikinkun myynti uhattiin lopettaa kokonaan – MT seurasi vuosien vääntöä Suomen ja EU:n välillä

Sata eurooppalaista ruokatuotetta sai maantieteellisen tuotesuojan Kiinassa – maatalousviennin odotetaan vauhdittuvan

"Savonlinnan järvialueen talvinuottauskulttuuri ansaitsisi päästä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon", sanoo kulttuuriantropologian emeritusprofessori