Yritysanalyytikon arvio: Monella yrityksellä kassa taas tyhjä loka–marraskuussa: "Tukirahoituksella on yrityksille ostettu vain aikaa" - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Yritysanalyytikon arvio: Monella yrityksellä kassa taas tyhjä loka–marraskuussa: "Tukirahoituksella on yrityksille ostettu vain aikaa"

Tavallisesti tarjouksesta tilaukseen menevä aika on projektiyrityksillä keskimäärin noin neljä kuukautta.
Jarno Mela
Strategic Accountingin pääanalyytikko Riku Lehtinen ennustaa dramaattista syksyä yrityssektorille.

Yhteiskunnan tukirahoituksella on yritysanalyytikko Riku Lehtisen arvion mukaan ostettu vain 2–4 kuukautta aikaa. Velkaa ottaneet yritykset ovat entistä velkaisempia.

Kassavirtatulosten analysointiin erikoistuneen Strategic Accountingin pääanalyytikon ja hallituksen puheenjohtaja Riku Lehtinen arvioi, että yritysten julkisia tukia ei ole suunniteltu kassavirtojen mukaan. Monella yrityksellä kassat ovat taas tyhjiä loka–marraskuussa.

Lehtisen mukaan tarjouskanta ja siihen liittyvät vasteajat tilauksiksi saakka voidaan mallintaa kassavirtalaskelmissa. Paljonko tarjouspyyntöjä yritys saa, moniko vastaa ja missä ajassa? Tavallisesti tarjouksesta tilaukseen menevä aika on projektiyrityksillä keskimäärin noin neljä kuukautta.

Lehtisen havaintojen mukaan kaikki nämä tarjouksiin liittyvät tekijät ovat viime kuukausina heikentyneet: euromäärät ovat supistuneet, vastausprosentit pienentyneet ja päätöksentekoaika tilauksiksi on pidentynyt. Tarjouspyyntökannan heikentyminen voi ennustaa dramaattista syksyä yrityssektorille.

Lehtinen viittaa vuoden 2008–2009 finanssikriisin alkuun. Silloin vedettiin tehtyjä tilauksiakin takaisin. Nyt vastaavaa ei vielä ole tapahtunut.

Esimerkiksi Meyerin telakalla Saksassa rakennettavien risteilijöiden luovutuksia ja valmistumista on jo hidastettu. Turun telakan tilauskanta ulottuu vuoteen 2025. Telakan alihankintaverkosto kattaa koko maan.

Vientiteollisuus, teknologia ja konepajat alihankkijoineen ovat alkaneet hiipua vasta nyt tarjous- ja tilauskantojen vähentyessä. On arvailua, milloin tilanne palautuu.

Lue lisää: "Kun kysyntä koronasta palautuu, se on muuttanut muotoaan"

Kassavirtakonsultti ohjaa yrityksiä lomauttamaan ja leikkaamaan kustannuksia: "Koronakriisi ei ole mikään investointikohde"

Lue lisää

Ruotsalaiset teurastamot valmiita tekemään yhteistyötä, jos korona pakottaa sulkemaan tuotantolaitoksia

Ruotsista saapuvien pakkokaranteenia pidetään Lapissa kohtuuttomana

Tutkimus: Lasten hengitystieinfektiot vähentyneet rajusti korona-aikana

Hus: Yli puolet koronatartunnan saaneista ei tiedä tartuntansa lähdettä