MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Talous

Vapon Ilomantsin aktiivihiilitehdas avattiin – lisää tehtaita on luvassa, mutta ne voivat mennä ulkomaille

Veden ja ilman puhdistamiseen käytettävä, turpeesta valmistettava aktiivihiili on uusi vientituote Suomelle.
EIija Irene Hiltunen
Ilomantsi on Vapon mukaan turvevaroineen hyvä paikka aktiivihiilitehtaalle.

Vapo avasi torstaina 30 miljoonaa euroa maksaneen Ilomantsin aktiivihiilitehtaan. Suunnitteilla ovat myös seuraavat 2–4 tehdasta, joiden sijoituspaikka voi olla Vapon toimitusjohtajan Vesa Tempakan mukaan Suomi, Ruotsi tai Viro.

"Kokonaisarvio kannattavuudesta ratkaisee", Tempakka totesi avajaisissa, joissa esiteltiin laitosta Internetin kautta.

Vapo on vastustanut Suomessa suunniteltua turpeen energiaveron korotusta, joka heikentää myös muiden turvelajien tuotantomahdollisuuksia. Aktiivihiili tuotetaan Ilomantsissa turpeesta.

Vapo pyrkii saamaan aktiivihiilestä sadan miljoonan euron liikevaihdon, mikä tarkoittaa yhteensä kolmesta viiteen tehdasta. Seuraavasta päätetään ensi vuonna, todennäköisesti kesällä, Tempakka kertoo.

Sadan miljoonan liikevaihto olisi noin viidesosa Vapon liikevaihdosta. Aktiivihiilen tuotannon uskotaan olevan kannattavaa.

Tuotanto suuntautuu Eurooppaan, jonne hiili tulee nykyisin lähinnä Kiinasta. Korona-aikana toimitusketjut katkesivat, mikä lisää asiakkaiden kiinnostusta tuotantoon Suomessa, jossa aktiivihiili saadaan liikkeelle kumipyörillä.

Ilomantsista lähtee liikkeelle yksi rekkalasti päivässä. Tehdas luo työpaikkoja noin 50. Tuotanto alkaa vuodenvaihteessa.

Aktiivihiilen tuotantoon tarvitaan vain korkea lämpötila ja vesihöyryä, lisäaineita ei käytetä. Turpeeseen on mahdollista lisätä puuta. Vapon turvehiili korvaa lähinnä kivihiilestä valmistetun aktiivihiilen.

Tehtaan kierto on suljettu ja tehtaalta tulee myös kaukolämpö lähes koko Ilomantsin keskustan tarpeisiin.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kehui avajaisissa Vapon tehdasta uudeksi vientiteollisuusalaksi, joka edesauttaa myös Suomen hiilineutraalisuustavoitetta vuonna 2035.

Ilomantsin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Hannu Hoskonen (kesk.) piti aktiivihiilitehdasta valtavana läpimurtona, joka aloittaa uuden vientiaikakauden ja on Ilomantsille erittäin tärkeä.

Lue lisää

Metsänomistajalle puun myynti energiapuuksi voi olla käypä vaihtoehto – puun tarve kasvaa, kun voimalat luopuvat kivihiilestä ja turpeesta

Vapon turvesuot vähenevät parissa vuodessa yli kolmestasadasta alle viiteenkymmeneen – yt-neuvottelut enintään 25 henkilön irtisanomisesta

Vapo myy ranskalaissijoittajalle kymmeniä maakunnissa toimivia lämpöyhtiöitä ja kaukolämpöä – myös St1 myy tuulivoimalat sijoittajalle

Vapon Tempakka: Investoinnit menevät Ruotsiin tai Viroon, jos turpeen kohtelu ei muutu – työryhmä ehdottaa turveveron kolminkertaistamista