Matkailuala odottaa loppuvuotta synkkänä – ohjelmapalveluyrityksistä melkein kaikki ennakoivat menettävänsä liki kaiken - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Matkailuala odottaa loppuvuotta synkkänä – ohjelmapalveluyrityksistä melkein kaikki ennakoivat menettävänsä liki kaiken

Hallituksen toivotaan avaavan rajoituksia ja alentavan arvonlisäveroja.
Saara Lavi
Ohjelmapalveluiden kysyntä hyytyi yritysasiakkaiden ja ulkomaisten matkailijoiden puutteeseen.

Vapaa-ajan palveluntarjoajat odottavat syksyä synkin mielin.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan tällä viikolla tekemän jäsenkyselyn mukaan 70 prosenttia jäsenyrityksistä arvioi liikevaihtonsa alenevan vähintään 30 prosenttia loppuvuonna eli syys–joulukuussa ja 15 prosenttia olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua. Kesäkuussa konkurssia ennakoivien osuus oli 10 prosenttia.

Kannattavana toiminta jatkuu 13 prosentilla yrityksistä, ja yksi prosentti on lopettanut toimintansa.

Vastanneista 782 yrityksestä 57 prosenttia arvioi lomauttavansa syys–joulukuussa ja 3 prosenttia sulkevansa ovensa.

Vaikein tilanne on ohjelmapalvelualan yrityksillä, joista 80 prosenttia ennakoi menettävänsä yli 80 prosenttia liikevaihdostaan ja puolet olevansa konkurssissa puolen vuoden kuluttua.

MaRa haluaa hallituksen nyt purkavan matkustus- ja kokoontumisrajoituksia ja ihmisten palaavan etätöistä työpaikoille ja oppilaitosten lähiopetukseen. Näin siksi, että lounasravintolat kärsivät ja kongressit ja tapahtumat ovat jäissä 50 hengen kokoontumisten turvatoimien vuoksi.

MaRa ja PAM ovat toivoneet budjettiriihestä helpotusta alalle ja esittäneet arvonlisäverojen määräaikaista alentamista muun muassa majoituksen osalta 5 ja ravintolaruuan osalta 10 prosenttiin.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi varoittaa, että koronavirus voi jyllätä vuoden 2021 loppupuolelle asti.

"Toimialamme yritykset ja niiden työntekijät eivät kestä nykyisiä toiminnan rajoituksia niin kauan. Schengen-maiden tulisi toimia yhdessä ja samoilla säännöillä, mutta on kestämätöntä, että Suomen rajoitukset ovat muita tiukemmat."

Lappi muistuttaa, että hallituksen työllisyystavoitteiden toteutuminen on pitkälti kiinni palvelualoista.

Lue lisää

Matkailu supistuu 40 prosenttia – kotimaan matkailu ei korvaa ulkomaisten vähentymistä, peruskysyntää rokottaa työmatkailun raju vähentyminen

Lapin matkailuyrittäjät joutuvat yhä jännittämään joulusesongin kohtaloa

Porvoolaisravintoloitsija: "Yhteentoista vuoteen ei ole ollut näin kiireinen kesä! Smaku huipentaa sen"

Pienin rankkaa ykköseksi Ranskan, keskimmäinen fanittaa Amerikkaa, esikoinen ei oikein osaa sanoa – vaan mikä on äidin mielestä maailman paras maa?